sebesp | 2017.10.08
A látványterv sokmindent elbír, de hogy áll meg ez az ufó-forma tető a valóságban? Nos, megépítették...



Néhány hete avatták fel az Apple Park legújabb épületét, az alapítóról elnevezett auditóriumot. A negyvenegy méter átmérőjű, hengeres üvegpavilont jobban szemügyre véve az a meglepő, hogy nem látni sehol tartószerkezetet. Körben megszakítás nélküli, teljesen átlátszó üvegfal, felette egy hatalmas lencseszerű tető, és ennyi.

A szénszálas tetőt kizárólag az üveghenger támasztja alá. Az ékszerdoboz lencse alakú teteje átlátszó, 6,6 méter magas és 41,1 méter átmérőjű üveghengeren nyugszik. Miközben úgy tűnik, hogy könnyedén lebeg, valójában a világon ez a legnagyobb szénszálas tető, 73,2 tonnát nyom. A légiesség határait még tovább feszítve, mindössze négy réteg üveg alkotja a szerkezeti támaszt.

A Foster + Partner iroda mérnökei még a vezetékeket és a csöveket is elrejtette, hogy maradéktalanul megvalósítsák Steve Jobs vízióját. Az egyes üvegpaneleket elválasztó vékony illesztések közül huszonnyolc speciálisan megtervezett cső vezet fel a sprinkler rendszerhez, amely magában a szénszálas tetőben több tucat süllyesztett körben rejtőzik. A többi függőleges szilikon illeszték az áramellátás, és a gyengeáramú rendszereknek biztosít helyet.

Az előcsarnokból ambiciózus egyedi üveglift vezet a terepbe süllyesztett auditóriumba. A világon elsőként spirális vezetősíneket használtak, hogy a fülkét 171 fokkal elforgassák a szintek között. A két szobrászi gonddal formált lépcső lassabb leereszkedést biztosít a színház hasába.

Az 1000 férőhelyes előadóteremben az emberek együtt osztozhatnak a kollektív élményben. Nagy figyelmet fordítottak a geometriára és az ülésekre, hogy az előadó és a közönség közelebbi kapcsolatban legyen.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások