Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Indul a Budai Irgalmasrendi Kórház átfogó projektje
Katar szétszedhető stadiont épít a VB-re
Sűrűségi viszonyok
A kormány döntött a Népi építészeti program támogatásairól
Méretes Gömböc szobor kap helyet a Corvin sétányon
Stadion örökre vasalva?
Felhőkarcolót épít az MNB-alapítványok vagyonkezelője Budapesten
Átadták a 2017-es Prima Primissima díjakat
Ikerminaret koronázza a tudás spirálját Katarban
Négytornyú kúria lett az Év Háza Nagy-Britanniában
Épül a világ legnagyobb ökológiai oázisa
A Corvin 5 irodaház lett az első hazai WELL-előminősített épület
Így bővítették Brauer Marcel saját maga számára épített házát
Címkék: Egyesült Államok, Foster + Partners, előadóterem, Apple, Steve Jobs


Falak és pillérek nélkül: Steve Jobs Theatre
sebesp 2017. október 8.      
A látványterv sokmindent elbír, de hogy áll meg ez az ufó-forma tető a valóságban? Nos, megépítették...



Néhány hete avatták fel az Apple Park legújabb épületét, az alapítóról elnevezett auditóriumot. A negyvenegy méter átmérőjű, hengeres üvegpavilont jobban szemügyre véve az a meglepő, hogy nem látni sehol tartószerkezetet. Körben megszakítás nélküli, teljesen átlátszó üvegfal, felette egy hatalmas lencseszerű tető, és ennyi.

A szénszálas tetőt kizárólag az üveghenger támasztja alá. Az ékszerdoboz lencse alakú teteje átlátszó, 6,6 méter magas és 41,1 méter átmérőjű üveghengeren nyugszik. Miközben úgy tűnik, hogy könnyedén lebeg, valójában a világon ez a legnagyobb szénszálas tető, 73,2 tonnát nyom. A légiesség határait még tovább feszítve, mindössze négy réteg üveg alkotja a szerkezeti támaszt.

A Foster + Partner iroda mérnökei még a vezetékeket és a csöveket is elrejtette, hogy maradéktalanul megvalósítsák Steve Jobs vízióját. Az egyes üvegpaneleket elválasztó vékony illesztések közül huszonnyolc speciálisan megtervezett cső vezet fel a sprinkler rendszerhez, amely magában a szénszálas tetőben több tucat süllyesztett körben rejtőzik. A többi függőleges szilikon illeszték az áramellátás, és a gyengeáramú rendszereknek biztosít helyet.

Az előcsarnokból ambiciózus egyedi üveglift vezet a terepbe süllyesztett auditóriumba. A világon elsőként spirális vezetősíneket használtak, hogy a fülkét 171 fokkal elforgassák a szintek között. A két szobrászi gonddal formált lépcső lassabb leereszkedést biztosít a színház hasába.

Az 1000 férőhelyes előadóteremben az emberek együtt osztozhatnak a kollektív élményben. Nagy figyelmet fordítottak a geometriára és az ülésekre, hogy az előadó és a közönség közelebbi kapcsolatban legyen.

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 32 (18 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©