Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Megújul Ybl fóti plébániatemploma
Az Architizer A+ Award 2017 győztese a Tel-Aviv-ban épülő organikus toronyház
A Kinnarps teszteli futurisztikus irodáját
A Bord Építész Stúdió tervezi a Nemzeti Korcsolyázó Központot (NKK)
Új kollégiumot kap a Corvinus Egyetem
Az 1,7 milliárdból megépülő modern parkolóházban a Győri Balett próbaterme is helyet kap
Royal Atlantis Residences csodái Dubaiban
Nemzetközi elismerés: Európai Napenergia Díjat kapott Kaposvár
A Nokia Skypark irodaház lett az idei év legjobb ingatlanfejlesztése
Felavatták a Bloomberg új, nagystílű székházát Londonban
Részletek: „A férfi, aki stadionból roadstert, tájból festményt épített – Bordás Péter” című interjúból
Piliscsabai családi ház nyerte a 13. Média Építészeti Díját
21. századi csúcstechnológiáját képviselő okosvárost épít Bill Gates a sivatagban
Címkék: Liget, Néprajzi Múzeum, Igazságügyi palota


Költözés előtt a Néprajzi Múzeum
Év végén bezár a Néprajzi Múzeum, nyitás a Városligetben az új székházban 2019 nyarán
Java 2017. október 9.      
A Parlament épületével szemben található jelenleg a Néprajzi Múzeum, az egykori Igazságügyi palotában. A Néprajzi Múzeum 140 éves története során eddig hatszor költözött, és az ott dolgozók nagyon remélik, hogy a következő két évben lebonyolítandó városligeti áthurcolkodás lesz az utolsó.

A Kossuth téri épületet Hauszmann Alajos tervezte Igazságügyi palotaként, amelyet 1896. október 20-án adták át. A tervezői elképzelés figyelembe vette a szomszédos Parlament függőleges, ég felé törő vonalait, ezért egy szigorú arányokkal tervezett eklektikus épület született, ahol az „antik szellemű római barokk” keveredett a neoreneszánsz elemeivel. Kívülről szemlélve a palotát, a homlokzaton visszaköszönnek az eredeti rendeltetés relikviái, például Senyei Károly szobra a háromlovas diadalszekerén vonuló Jog istennővel, vagy a szekér mellett Fadrusz János törvényhozókat jelképező szobrai és Zala György szoborcsoportja – egy tárgyalás helyszíne bíróval, vádlóval és védővel.

A történelmi események sodrában, 1948-ban az épület bírósági funkciója megszűnt. 1948–1955 között a Magyar Dolgozók Pártja Munkásmozgalmi Intézete működött itt, 1957-ben pedig az épületet kettéosztották. Az Alkotmány utca felől megközelíthető déli épületszárnyban 1989-ig az MSZMP Párttörténeti Intézete, 1998-ig a Magyar Szocialista Párt Politikatörténeti Intézete működött, azóta pedig a Politikatörténeti Intézetnek ad otthont. Az északi épületrészben 1957 és 1973 között a Magyar Nemzeti Galéria, 1973-tól napjainkig a Néprajzi Múzeum található.

Az impozáns aulában most a World Press Photo kiállítást láthatjuk. Ez a térség hajdanán két szárnyat, a Magyar Királyi Kúriát és a Budapesti Királyi Ítélőtáblát választotta el egymástól. „Sétálócsarnoknak” szánták egykor, ahol a bírók, az ügyvédek, a hivatali személyek és az ügyfelek tárgyalásra vagy ítéletre várakozhattak. Régen itt trónolt Justitia óriási, tizenkét tonnás szobra (Stróbl Alajos műve) – ma a Legfelsőbb Bíróság Markó utcai palotájában csodálhatunk meg. A fejünk felett Lotz Károly falfestményében gyönyörködhetünk, az igazságos ítélet istennője mellett az igazság, a béke, a bűn és a megtorlás allegóriái láthatóak.

A padlásra szűk csigalépcsőn jutottunk fel, ahol a restaurátorok műhelyei vannak. A 10–12 ezres szokásgyűjtemény raktárában is jártunk, ahol a paraszti kultúra ünnepi tárgyait, játékait tárolják. Egyenként csomagolva költöztetnek át mindent az új székházukba, QR-kóddal ellátva, a hímes tojástól elkezdve a kétajtós szekrényig.

A múzeum év végén zár be és kezdődik meg a költözködés, a Kossuth téri épület visszakapja régi funkcióját, mivel a Kúria fog visszatelepülni, s ezáltal győz a régi funkció és az igazság.


Forrás: We Love Budapest.com
Fotók: Hartyányi Norbert, Kőrösi Tamás

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: -2 (1 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©