Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Ajándék építészeknek – kis karácsonyi ötletbörze
Irodaházzá alakul a trafóház, amin Györgyi Dénes és Román Ernő összeveszett 80 éve
A Lechner Központ felmérte a tervpályázatokkal kapcsolatos igényeket
Hajnóczi maradt az elnök - tisztújítás az országos kamarában
Mi minden van másképp a tűzvédelemben?
Agyonütötte a spanyol turistát a pilaszter fejezeti köve a firenzei Santa Crocében
Menő irodaházak az új Metszetben
Dr. Szabó Lászlót, az Ybl professzor emerituszát kitüntette az akadémia
Magasház ügyben az Icomos MNB nem foglal állást, de korábbi ellenző álláspontját fenntartja
Hogyan áll a Hauszmann-terv?
A Foster + Partners nyilatkozatot adott ki a MOL Campus fenntartható tervéről
Amit tudni akartál a padlótervezésről, de nem merted megkérdezni


A matrica nem megoldás – hogyan tervezzük a madár-barát üvegeket?
Álmegoldások és megoldások
Csépé 2017. október 9.      
Legutóbb a MOL Campus tervezése kapcsán merült fel a madarak védelme, az ablaknak ütközések elkerülése. A legtöbb építész fejében (ha egyáltalán gondol ilyesmire) az van, hogy néhány matrica elég. Pedig egyáltalán nem! A megoldás másutt van.

Elég a Magyar Madártani Egyesület honlapjára ellátogatni, hogy pirossal kiemelve, aláhúzva ezt olvassuk: a "csodamegoldásnak" tekintett ragadozómadár-sziluettek hatásfoka messze nem százszázalékos, és az idő előrehaladtával a hozzászokás következtében ez a gyakran alacsony hatékonyság is jelentősen csökken vagy megszűnik. Hasonlót, sőt ennél kategórikusabb elutasítást olvashatunk az amerikai vagy nyugat-európai szakirodalomban. A ragadozómadár-sziluettek nagyjából oly mértékben hatásosak, amilyen felületet letakarnak az üvegből. (Most arra ne is térjünk ki, hogy ha kicsi, meg galambot ábrázol, akkor eleve halva született ötlet). Tulajdonképpen ideje lenne a szemléletváltásnak itthon is, és az MME-nek talán nem is kellene ilyen matricákat árulni…(!)

Egy korszerű megoldás, ami hozzánk még nem „gyűrűzött be”, az a csak UV-tartományban látható mintájú üveg, amit kifejezetten madárvédelemre fejlesztettek ki. Ez rendkívül elegáns megoldás irodaházakhoz. De ezzel is van két gond: az egyik, hogy sok madár (ragadozók, légykapók, harkályok, galambok) nem látnak UV-tartományban, a másik, hogy hajnalban és alkonyatkor alacsony az UV-sugárzás. Ezért csak ott jó ez a megoldás, ahol nincs kifejezetten nagy veszélye a madár-ütközéseknek (például városon belül).

A tökéletes megoldás sajnos csak a láthatóvá tétel: legfeljebb 5 cm ritkaságú függőleges vagy 10 cm ritkaságú vízszintes mintázat az üvegre (lehet fólia vagy kerámiabevonat stb.). Erre is vannak termékek (pl. itt van egy gyűjtés.) No és persze a szúnyogháló, függöny redőny stb. (Most arra ne térjünk ki, hogy a piszkos ablaküveg is remek a madarak szempontjából...)

A jó hír az, hogy a MOL Campus valószínűleg jól fog vizsgázni, annak ellenére, hogy zöld környezetben lesz, ráadásul az épületen belül is fák fognak állni – ami csábíthatja a madarakat. Egyrészt a magasházak nem jelentenek nagyobb veszélyt, mint az alacsonyak: a madarak az alacsonyabb magasságban repülnek (felszín felett 10 méterig, zöldtetők felett 4 méterig kell számítani rájuk.

Fontosabb a másik szempont: a LEED minősítés (ellentétben a BREEAM minősítéssel) igenis előírja az épületek által a madarakra jelentett veszély csökkentését. Úgynevezett „Bird Collision Threat Rating (BCTR)” eljárással pontosan meghatározható a madarakra leselkedő veszély. A védekezési módszereket pedig alagút-tesztekben értékelik. Például a tiszta üveg 100-as szintű veszély, az említett UV-hálózatos 34-es értéket ért el, míg a határértéknek tekintett 25-ös érték alatt csak üvegtéglákat, mattüvegeket, és a már említett fóliával vagy másként mintássá tett üvegeket találunk (Táblázat itt  és itt érhető el. A számításról itt lehet olvasni – angolul.)

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 10 (5 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©