hír díj Expo Real Liget Budapest Smart Városliget

Óriási nemzetközi elismerés övezte a Liget projektet Münchenben


droID | 2017.10.09
Az állami és privát beruházásban megvalósuló ingatlanfejlesztéseknek köszönhetően Magyarország a kelet-közép-európai régió legnépszerűbb befektetési célpontjává vált. A világszínvonalú fejlesztéseket Európa legnagyobb ingatlanos eseményén, a müncheni Expo Realon vonultatta fel az ország 2017. október 4–6. között.

A müncheni Expo Realon óriási érdeklődés mellett a Liget Budapest Projekt is bemutatkozott a Budapest-standon. A nemzetközi közönség itt részleteiben megismerhette Európa legnagyobb kulturális városfejlesztési projektjét, különös tekintettel annak sokrétű és innovatív, a látogatói élményt új szintre emelő Smart megoldásaira.

A müncheni kiállítás központi témáját, az intelligens urbanizációt körüljárva a szakmai fórumok betekintést nyújtanak Magyarország okos városainak koncepciójába. Ennek keretében mutatkozott be a Liget Budapest Projekt is, amelyet tavasszal Cannes-ban az Európai Unió legjobb nagyprojektjének választottak. A Városliget átfogó megújításából ezúttal a látogatói élményt fokozó és az intézményi üzemeltetést támogató okos-rendszereket mutatták be. Az Európában is egyedülálló Smart koncepció után óriási volt az érdeklődés a szakmai közönség részéről, a kiállítás három napja alatt több teltházas előadáson is bemutatták a jövő Ligetét.

A Városligetbe tervezett Smart Liget rendszernek az adja a különlegességét, hogy az intézmények és a park változatos digitális szolgáltatásainak összefüggő rendszerét hozza létre, amelyek feladata elsődlegesen a magas fokú felhasználói élmény, illetve a hatékony és fenntartható üzemeltetés támogatása”– mondta elGyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projektet végrehajtó Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A Smart Liget alapelve az, hogy hatékonyan csoportosít szolgáltatásokat és infokommunikációs technológiai megoldásokat egy egységes, Liget szintű rendszerbe, ami mindenki számára könnyen hozzáférhető. Ez olyan, egységes digitális ökoszisztéma kialakítását jelenti, amely mindenki számára kényelemsebbé teszi az időtöltést a parkban.

A gyakorlatban ez azt jelenti például, hogy a Városligetbe látogatók liget szintű kedvezmény- és hűségrendszert vehetnek majd igénybe, amelyeket egyszerűsített fizetési megoldásokkal kényelmesen tudnak majd megvásárolni, de okostelefonos alkalmazás segítségével személyre szabott túraútvonalakat, programjavaslatokat is kaphatnak.

A Városligetben kialakításra kerülő Smart rendszer támogatja az akadálymentességet is, például olyan szolgáltatásokkal, amelyek a látássérültek közlekedését, eligazodását segíti a parkban. Ez számunkra kiemelt feladat, hiszen a Városligethez közel a vakoknak számos intézménye található, így a parkban a koncentrációjuk is magasabb, mint másutt a városban.

A tájékozódást segítő mobil alkalmazással gondol a Smart Liget rendszer a mobilitásra, amely a bel- és kültéri navigációt ötvözi a hangos túravezetéssel. A kerékpárosokat további, a Pavilonkertben megismert szervízpontok fogják segíteni, valamint egy Liget szintű kártyarendszer is, amellyel öltözőket, zuhanyzókat, kerékpártárolókat vehetnek igénybe.

Az autóval érkezők online tudnak majd tájékozódni a szabad parkolóhelyekről, és az ezekhez vezető útvonalról.  Az elektromos autók számára pedig az új mélygarázsokban számos töltőállomások létesülnek.

Mindezekben további segítséget nyújt az, hogy a Smart Liget számára kifejlesztett alaprendszerhez könnyedén kapcsolódhatnak olyan népszerű szolgáltatások is, mint a Google Maps, a Waze vagy a Bubi, mégpedig úgy, hogy folyamatosan megújuló tartalmaikat speciálisan a Városligetre szabva tudják eljuttatni a felhasználóknak.

Összességében elmondható tehát, hogy a Smart megoldások egyszerűen kényelmesebbé, kiszámíthatóbbá és biztonságosabbá teszik a parkhasználatot.

Gyorgyevics Benedek továbbá hozzátette: „a Projekt keretében Európa egyik legrégibb közparkja újul meg, miközben egyedülálló kulturális intézmények jönnek létre, világviszonylatban is kiemelkedő építészeti megoldásokkal. A kontinens egyik legígéretesebb és leginnovatívabb ingatlanfejlesztése révén a Városliget egyszerre válik pihenést szolgáló városi közparkká, zöld oázissá és kulturális, szórakoztató, rekreációs intézmények otthonává. Magyarország történetének legnagyobb léptékű park- és tájépítészeti munkáját ötvözzük egy millenniumi idők óta nem látott intézményfejlesztési programmal. A közel 200 éves Városliget egyedi történelmi, természeti és intézményi adottságai az épülő új múzeumokkal együtt olyan összetett, családbarát kulturális-szabadidőparkot hoznak létre, ahol a világ vezető nagyvárosaihoz hasonlóan mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb kikapcsolódási formát.

A Városliget, Európa első közparkja a régi értékeket megőrizve a város lakóinak jelen és jövőbeli igényeit kiszolgálva újul meg. A kulturális élet felpezsdítésével, a rekreációs és szabadidős funkciók megújításával a Liget új közösségi színtere lesz a város életében, de Európában is vonzerőt jelent majd az intézményhálózatában és zöldterületében is megújuló park.


Forrás: Városliget Zrt.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások