Java | 2017.10.10
Az amszterdami repülőtér várakozó utasai számára megnyílt a Boulevard 5000 nm-es kereskedelmi területe, a Nemo tudományos központ, a repülőtéri könyvtár, valamint a most átadott Rijks múzeum új üvegpavilonja, ahol a látogatók megismerkedhetnek a holland kultúrával és történelemmel.

A Holland Boulevard kulturális zónáját a Next Architects építészei azzal a céllal tervezték, hogy reptéren várakozó utasok számára helyet teremtsenek a műélvezet számára. Az innovatív múzeum egyik különlegessége, hogy non stop nyitva tart. Ezt a koncepciót tükrözi a pavilon egyedi szerkezete és az anyagválasztás is.

A tervezők 10 cm széles üvegcsíkok összeragasztásával szilárd üvegfalat hoztak létre a múzeum körül. Az így kapott félig átlátszó térhatárok kiszűrik a fényt, így az ide látogatók fokozatosan térhetnek át a Schiphol nyüzsgéséből a békét és elmélyülést adó tárlatra.

A múzeum két egymást keresztező U alakú teret képez, melyhez a sokszínű múzeumi üzlet harmadik U-alakja járul. A Holland Boulevard és a Rijks múzeum a reptéri csarnok útlevélellenőrző kapuja mögött található a 2-es és 3-as váróterem között.
 

Helyszín: Amsterdam Airport Schiphol, Hollandia
Összterület: 5000 m2

Tervezők: Bart Reuser, Marijn Schenk, Michel Schreinemachers, Tara Steenvoorden, Mark Jongerius, Klaas van Olphen
Megbízó: Projectbureau Luchthaven Schiphol
Tervezőpartnerek: Studio Samira Boon i.c.w. Matthieu Verhoeven, Intos
Enteriőr műszaki tervei: Lichtvormgevers Philip
Berendezés: Heijmans

Forrás: Nextarchitects.com
Fotók: Ossip van Duivenbode és Thijs Wolzak

 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások