díj Budapest Corvinus Egyetem sportlétesítmények pályázata Zsuffa és Kalmár Építésziroda

A Budapesti Corvinus Egyetem Sportlétesítményének győztes pályaműve


Java | 2017.10.19
A Budapesti Corvinus Egyetem vezetősége döntött a környezetében hiánypótlónak számító, verseny- és tömegsportra is alkalmas új sportlétesítményének létrehozásáról. Nyomban ki is írták a tervpályázatot, amelynek győztese a Zsuffa és Kalmár Építésziroda terve lett. Az új komplexum az egyetemtől alig pár méterre, a Lónyay utca 40. alatt épül fel.

A kiírásban a követelmények között szerepelt, hogy az épületben legyen egy versenysportra is alkalmas módon kialakított, kézilabdapálya méretű grund 200 fő befogadására alkalmas lelátóval, egy 25 méteres medencés uszoda, valamint három-négy, versenysportra is alkalmas módon kialakított squash pálya és egyéb tornatermek, na meg természetesen az ezekhez szükséges öltözők és zuhanyzók.

Mivel az építés helyszíne a történelmi városszövet kellős közepe, ezért a bírálóbizottság hangsúlyozottan vizsgálta a környezetbe illeszkedést, valamint a környezetvédelmi, illetve energiatudatos megoldásokat. Összesen 20 érvényes pályamű érkezett be.


Díjazás

A bírálóbizottság úgy döntött, hogy a teljes díjkeretet, vagyis 9,5 millió Ft-ot oszt ki a pályaművek díjazására. A pályaművek tartalmának és értékeinek egymáshoz viszonyított aránya alapján a díjakat az alábbiak szerint állapította meg:

I. díjban és 4 000 000 Ft-os díjazásban részesült a 10-es sorszámú pályamű
Szerzője: Zsuffa és Kalmár Kft.
Építész vezető tervezők: Kalmár László, Kronavetter Péter, Kund Iván Patrik, Zsuffa Zsolt

II. díjban és 2 500 000 Ft-os díjazásban részesült a 6-os sorszámú pályamű
Szerzője: Építész Stúdió Kft.
Építész vezető tervezők: Hőnich Richárd, Sólyom Benedek
Szakági tervezők: Mangel Zoárd, Pataki Bottyán
Munkatársak: Gulyás Bálint, Hellenpárt György

III. díjban és 1 500 000 Ft-os díjazásban részesült a 17-es sorszámú pályamű
Szerzője: B3 Építész Stúdió Kft.
Építész vezető tervező: Bózsó Csongor
Szakági tervezők: Kenese István, Zöld Béla, Balogh Lajos
Munkatárs: Bózsó Barna

Rangsorolás nélküli IV. díjban és 750 000 Ft-os díjazásban részesült a 2-es sorszámú pályamű
Építész vezető tervező: Házy Zsolt Róbert, Mester Ádám, Rantal Gábor
Szakági tervezők: Búti Géza, Kovács József, Kádas Károly

Rangsorolás nélküli IV. díjban és 750 000 Ft-os díjazásban részesült a 9-es sorszámú pályamű
Építész vezető tervezők: Siffel Béla, Siffel Gábor
Szakági tervezők: Zentai Csaba, Pál József, Jordán Klára


A győztes Zsuffa és Kalmár pályamű rövid értékelése:

A tervezett épület arányaival beleilleszkedik a környező, historikus-eklektikus városképbe, a homlokzat osztásai követik az utca egységes képét. Külön kiemelkedő, hogy a járdaszinten az épület főbejáratának visszahúzásával egy teres rész is keletkezik, így kisebb lesz a szűk járdán a torlódás. Miután a Lónyay utcában gyakorlatilag nincs semmiféle zöld felület, egyetlen árva fa sincs, ezért különösen értékelhető a sportlétesítmény üde növényesített homlokzata, amely árnyékolóként is működik.

A földszinten az előcsarnokból rögtön rálátunk a medencékre, valamint egy kávézó is nyílik, továbbá egy harminc fős előadóterem. A felsőbb szinteken foglalnak helyet a sportpályák és a kiszolgáló egységek. Az épület szerkezeti kialakítása során és az energetikai koncepció kapcsán a tervezők számára elsődleges szempont volt, hogy a fenntartás a lehető leggazdaságosabb és környezetbarát legyen. Ennek jegyében a vécék esővizes öblítésűek lesznek és az épületen elhelyezett napkollektorok gyűjtik az energiát.

A terv kreatívan utal rá, hogy a szomszédos foghíjtelek is ideiglenesen hasznosíthatóak lehetnének sportcélokra, követendő példát mutatva így az amúgy akár évekig parlagon heverő területek közösségi kihasználásra.


Forrás: welovebudapest.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások