Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Megnyílt Fosterek látogatóközpontja az Apple Parkban
Louvre Abu Dhabi – nyolc év három percben
Beépülhet az ország legértékesebb telke
Megnyílt a Makovecz Központ és Archívum Budapesten
Kamukönyvekkel káprázatat az új kínai csodakönyvtár
Elvetélt halpiac-terv lett az év Jövőbeli Projektje a World Architecture Festival-on
Vályogház lett a világ legjobb épülete 2017-ben
Felhők között épül Empire City, Vietnam „városi esőerdeje”
A világ egyik legnevesebb múzeuma megvett egy darabot a brutalista ikonból
Náddal burkolt magyar épület is bekerült a World Architecture Festival rövidlistájára
Tizenöt éves a csütörtökön induló Héttorony Fesztivál
Indul a pécsi egyetem új legyező alakú épületének megvalósítása
A Városligeti fasorba költözik a Magyar Építészeti Múzeum
Címkék: Egyesült Királyság, London, családi ház, Edgley Design


Ház a százéves körtefához
sebesp 2017. október 21.      
Jake Edgley brit építész dél-londoni családi házának koncepciója egy 100 éves körtefától indult el, így a ház lakói naponta többször is nagy ívben tisztelegnek a fa-matuzsálem előtt.

Edgley, aki a londoni Edgley Design vezetője, a Pear Tree House-t egy Viktória korabeli gyümölcsöskert helyén, egy tömbbelsőben lévő nyeles telken hozta létre. Két tömbre osztotta a házat, egy megmaradt gyümölcsfát őrző udvar két oldalára helyezve őket. Az így létrejött belső udvar fényt és levegőt visz az épület középpontjába, miközben a házat befelé fordítja, hogy a környező sorházakból elforduljon.

A telek hosszú és keskeny, az épület szinte teljes szélességében kitölti, mindössze egy méteres átjáró vezet a nappalihoz kapcsolódó kertrészhez.

A szándék az volt, hogy a ház a lehető legteljesebb mértékben bekerüljön a szomszédos fák közé. E célból a részletek az épület függőleges artikulációját hangsúlyozzák, és az épületen keresztüli kilátást olyan karcsú függőleges elemek definiálják, amelyek visszhangozzák a fák közötti átlátás élményét.

A ház nyitott alaprajzú, a belső mozgások alapvetően nagy nagy terek láncolatában folynak, nem pedig folyosókban. Az elrendezés és a szerkezet több színű rugalmasságot biztosít akár jövőbeli fogyatékkal élő személyek számára is. A földszinten az udvar egy játszóteret és használati területet válasz el az elsődleges lakótérből, és az emeleten pedig a vendégszobát és dolgozót a a családi hálószobáktól. Az egyik tömbből a másikba való átjutást a kolonnáddal övezett nagyívű földszintes átkötés biztosítja.

A földszinti beton falfelületek függőleges fektetésű fa zsaluzattal készültek, a természetes textúra megtartásával, amely elvegyül a környezetébe, ugyanakkor egy robusztus felületet képez ott, ahol a falak a talajjal találkoznak, és ahol egyúttal a természet, az emberi behatások és az időjárási viszonyainak leginkább ki vannak téve. A beton a belső terekben is dominál, bár lágyabb kivitelben, fa helyett előregyártott zsalutáblákkal létrehozott felülettel, melyet üveg és rézfelületek ellenpontoznak.

Fotók: ©Sebes Péter

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 25 (14 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©