hír kilátó Prónay-kilátó

Átadták a Prónay-kilátót a Romhányi-hegyen


sebesp | 2017.10.25
Elkészült a 26 méter magas Prónay-kilátó a Romhányi-hegyen. Teljes magassága 26 méter, 32,5 köbméter rétegelt, ragasztott lucfenyőből épült, a felső teraszra 128 lépcső vezet. A kilátót az Ipoly Erdő Zrt. saját forrásból finanszírozva, nettó 45 millió forintból építette meg.

Az Országos Kéktúra útvonaláról rövid kitérővel megközelíthető építmény minden évszakban és napszakban látogatható. 23 méter magasan lévő teraszáról teljes körpanorámás kilátás élvezhető: nyugat-északnyugati irányban a Börzsöny, északon a Selmeci-hegység a Szitnya csúccsal, kelet felé a Szandavár, illetve a távolban a Karancs, a Mátra hegyvonulatai, délről a Gödöllői-dombvidék lankái, majd délnyugati irányban a Naszály, a Pilis és a Visegrádi-hegység csúcsai is láthatók.

A közlemény idézi Ugron Ákost, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkárát, aki avató beszédében elmondta, hogy a torony összeköti a természeti és kulturális örökséget a tájjal, amelynek fenntartása és megóvása közös feladat. Hozzátette: az építményt a térségnek sokat jelentő, történelmi hagyatékkal rendelkező Prónay családról nevezték el.

A kilátóból látható az Ipoly-mente és a Karancs-Medves-vidék, ahol újabb turisztikai beruházásokkal bővíti kínálatát az Ipoly Erdő Zrt. Ezek a vidékek olyan kulturális, történelmi és geológiai értékek őrzői, mint a Palóc Múzeum Balassagyarmaton, a Madách- és a Mikszáth-kúriák, a szécsényi kastélymúzeum és történelmi városközpont, a Páris-patak völgye, a somoskői, szilváskői bazalt- és a béri andezitoszlopok, a nógrádi, a csábrági, a somoskői, valamint a salgói vár.

A 22 állami erdőgazdasági társaság közül az Ipoly Erdő Zrt. összesen 65 568 hektár állami területet kezel. Az állami erdőgazdaság a tavalyi évben több mint 235 millió forintot fordított közjóléti beruházásokra.

(MTI)

A kilátó a BAHCS építésziroda tervei alapján épült fel.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások