Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Felavatták a Bloomberg új, nagystílű székházát Londonban
Részletek: „A férfi, aki stadionból roadstert, tájból festményt épített – Bordás Péter” című interjúból
Piliscsabai családi ház nyerte a 13. Média Építészeti Díját
21. századi csúcstechnológiáját képviselő okosvárost épít Bill Gates a sivatagban
Az Olof Palme-ház Millenium Háza néven születik újjá a Városligetben
Feketeházy János hídtervező alkotásaiból „Összekötetések” címen különleges kiállítás nyílt
A lebombázott Moszul moduláris 3D lakóhidakkal épül újjá Vincent Callebaut tervei szerint
Startol a Károlyi-Csekonics-palotaegyüttes újjáépítése
Világsikerű magyar Chameleon Smart Home fejlesztés az olcsó okos otthonokért
A Cushman & Wakefield európai szolgáltató központjában jártunk Budapesten
Zaha Hadid gigantikus olajkutató központja Rijadban
Előkészületek a történelmi múltú Keleti és Nyugati pályaudvar rekonstrukciójáért
Bontani vagy modernizálni – ez itt a kérdés
Címkék: Snøhetta, Norvégia, tenger, étterem


Vízbe merült étterem
Tervezők: Craig Dykers és Kjetil Trædal Thorsen (Snøhetta építészei)
Java 2017. október 25.      
Az oslói és New York-i székhelyű Snøhetta építésziroda "Európa első, részben víz alatti éttermét tervezte meg a norvég tengerpartra. Az épület egy robusztus betondoboz, amelynek egyik vége a partba kapaszkodik, míg a másik fele a tengerbe merül.

A tenger felé terjeszkedő étterem rendeltetésszerűen 100 fő vendég ellátására alkalmas, de multifunkcionalitásának köszönhetően tengeri kutatóközpontként is üzemel majd, sőt akár mesterséges zátonyként is funkcionálhat. "Az étterem több mint akvárium, az épületszerkezet valójában a tengeri környezet részévé válik és közvetlenül a tengerfenéken nyugszik, öt méterrel a vízfelszín alatt. Mint egy süllyesztett periszkóp, az étterem masszív akrilablakai a tengerfenékre néznek, ahol a változó évszakok és az ezek szerint módosuló időjárási viszonyok is megfigyelhetők a víz alatt" mondta a Snøhetta.
A pontos helyszín Båly község közelében található, Norvégia Lindesnes régiójában.
Az épület betonfalai egy méter vastagságuak, melyek ellenállnak a szokatlan és szeszélyes környezeti hatásoknak. Ez a betonfelület dúrva textúrájú lesz, hogy a kagylók könnyebben megtapadjanak rajta. Ahogy idővel a puhatestűek közössége egyre növekszik, az elsüllyedt monolit szerkezet zátonnyá alakul. A tengerészeti kutatóközpont munkatársai itt természetes körülmények között tanulmányozhatják majd a halak viselkedését. Különösen arra az etológiai kérdésre keresik majd a választ, hogy lehetséges-e a vadon élő halak betanítása hangjelzésekkel, valamint hogy a halak eltérő módon viselkednek-e különböző évszakokban.



Bejutni az étterembe egy tekintélyes tölgyfa kapun lehet. Az étterem designját a kék és zöld árnyalatai uralják, visszatükrözve a tengerfenék, a hínár és a mély tenger egyedi színárnyalatait. A szinten lesz egy pezsgő mulató is. A nagy méretű, 11 méter széles panorámaablak a tér teljes végfalát borítva páratlan élményt nyújt majd a kíváncsiskodó vendégeknek.


Forrás: Dezeen.com<

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 6 (6 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©