tervek étterem Norvégia Snøhetta tenger

Vízbe merült étterem

Tervezők: Craig Dykers és Kjetil Trædal Thorsen (Snøhetta építészei)


Java | 2017.10.25
Az oslói és New York-i székhelyű Snøhetta építésziroda "Európa első, részben víz alatti éttermét tervezte meg a norvég tengerpartra. Az épület egy robusztus betondoboz, amelynek egyik vége a partba kapaszkodik, míg a másik fele a tengerbe merül.

A tenger felé terjeszkedő étterem rendeltetésszerűen 100 fő vendég ellátására alkalmas, de multifunkcionalitásának köszönhetően tengeri kutatóközpontként is üzemel majd, sőt akár mesterséges zátonyként is funkcionálhat. "Az étterem több mint akvárium, az épületszerkezet valójában a tengeri környezet részévé válik és közvetlenül a tengerfenéken nyugszik, öt méterrel a vízfelszín alatt. Mint egy süllyesztett periszkóp, az étterem masszív akrilablakai a tengerfenékre néznek, ahol a változó évszakok és az ezek szerint módosuló időjárási viszonyok is megfigyelhetők a víz alatt" mondta a Snøhetta.
A pontos helyszín Båly község közelében található, Norvégia Lindesnes régiójában.
Az épület betonfalai egy méter vastagságuak, melyek ellenállnak a szokatlan és szeszélyes környezeti hatásoknak. Ez a betonfelület dúrva textúrájú lesz, hogy a kagylók könnyebben megtapadjanak rajta. Ahogy idővel a puhatestűek közössége egyre növekszik, az elsüllyedt monolit szerkezet zátonnyá alakul. A tengerészeti kutatóközpont munkatársai itt természetes körülmények között tanulmányozhatják majd a halak viselkedését. Különösen arra az etológiai kérdésre keresik majd a választ, hogy lehetséges-e a vadon élő halak betanítása hangjelzésekkel, valamint hogy a halak eltérő módon viselkednek-e különböző évszakokban.



Bejutni az étterembe egy tekintélyes tölgyfa kapun lehet. Az étterem designját a kék és zöld árnyalatai uralják, visszatükrözve a tengerfenék, a hínár és a mély tenger egyedi színárnyalatait. A szinten lesz egy pezsgő mulató is. A nagy méretű, 11 méter széles panorámaablak a tér teljes végfalát borítva páratlan élményt nyújt majd a kíváncsiskodó vendégeknek.


Forrás: Dezeen.com<

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások