Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Felavatták a Bloomberg új, nagystílű székházát Londonban
Részletek: „A férfi, aki stadionból roadstert, tájból festményt épített – Bordás Péter” című interjúból
Piliscsabai családi ház nyerte a 13. Média Építészeti Díját
21. századi csúcstechnológiáját képviselő okosvárost épít Bill Gates a sivatagban
Az Olof Palme-ház Millenium Háza néven születik újjá a Városligetben
Feketeházy János hídtervező alkotásaiból „Összekötetések” címen különleges kiállítás nyílt
A lebombázott Moszul moduláris 3D lakóhidakkal épül újjá Vincent Callebaut tervei szerint
Startol a Károlyi-Csekonics-palotaegyüttes újjáépítése
Világsikerű magyar Chameleon Smart Home fejlesztés az olcsó okos otthonokért
A Cushman & Wakefield európai szolgáltató központjában jártunk Budapesten
Zaha Hadid gigantikus olajkutató központja Rijadban
Előkészületek a történelmi múltú Keleti és Nyugati pályaudvar rekonstrukciójáért
Címkék: ipari épületek, rekonstrukció, Fővárosi Vízművek


Bontani vagy modernizálni – ez itt a kérdés
A Váci út irodatornyának jövőbeli sorsa
Java 2017. október 30.      
A Fővárosi Vízművek Váci úti irodaháza vizuálisan szinte összenőtt Budapest egyik legfrekventáltabb helyszínével. Az épület látványában és funkcionálisan is megállt a 70-es éveknél, elhasználódott gépészetével, nyílászáróival együtt. Bár jelenleg a Vízművek árulja az épületet, de vajon ez az optimális megoldás?

A Fővárosi Vízművek Központi Irodaházának építése még 1975-ben kezdődött, majd az ingatlan együttes 1981-ben munkásszállóval egészült ki, jelenleg az irodák teljes alapterülete 26 ezer négyzetméter. Az egykor modernnek számító komplexumot mára a régi idők mementójaként tartjuk számon, ami egy 21. században is versenyképességre törekvő vállalatnak nem igazán válik a dicsőségére.

A hatvanegy méteres magasház sorsára vonatkozóan két lehetséges megoldás körvonalazódik: vagy újjávarázsolják, vagy lebontják és a helyére egy 21. századi épületet húznak fel. A telek a Váci út belső területén természetesen megfizethetetlen értéket képvisel, és a hatvanegy méteres épületmagasság is igazi kincs.

Az esetleges felújítás nem lenne kis munka, hiszen szinte minden nagyon rossz állapotban van, kezdve a nyílászáróktól a gépészeti rendszereken át a homlokzati elemek elavultságáig. Ezért a Fővárosi Vízművek egy kevésbé frekventált helyen lévő, gazdaságosan üzemeltethető épület vásárlására is pályázatot írt ki. Minimum 7-9 ezer négyzetméteres ingatlant keresnek a Duna és a Könyves Kálmán körút, Hungária körút és Róbert Károly körút által közrezárt területen. Vannak azonban igazán jó példák az elavult épületek modernizálására. Ilyen például a Balance Loft is. A ház 1921-ben épült a Váci úton az Orion Gyár részére, majd 1951-től az Ampullagyárnak adott otthont. A 21. századi rekonstrukció tervezője Marián Balázs.

Az indusztriális adottságokkal rendelkező patinás épületek természetesen determinálják a lehetőségeket, az épületek funkcióját, vagyis azt, hogy milyen koncepcióval lehet elindítani az átépítési programot. De épp ez adja a projekt egyediségét is és szerencsére a piac nyitott az ilyen típusú épületek iránt.

„Minden (leendő) tulajdonos és fejlesztő felelőssége, hogy a meglévő régi épületeiket újragondolja, új koncepcióval pozícionálja. Ezeknek az ingatlanoknak megvan a szerepük a Váci úti irodafolyosón, ezért városképileg, funkcionalitásban és üzletileg is van létjogosultságuk az ilyen fejlesztéseknek. Fontos, hogy a megfelelő know how-val rendelkező fejlesztők professzionális előkészítéssel és felkészüléssel álljanak hozzá egy ilyen szintű rekonstrukcióhoz."


Forrás: Realista.hu


 

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 3 (2 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©