sebesp | 2017.11.01
Egy dél-angliai történelmi móló, amelyet 2010-ben tűzvész pusztított el, több millió font értékű újjáépítés után megnyerte az egyik legtekintélyesebb építészeti díjat.



A Hastings Pier 1872-ben épült. Nagy népszerűségnek örvendett az 1930-as években, de az elmúlt évtizedekben elhanyagolták, és 2008-ban tartósan bezárták. Két évvel később egy pusztító tűz végleg tönkretette.

Az építészek feladata a szerkezet kijavítása, és a hely különböző tevékenységek széles körének megfelelővé tétele volt. Ennek eléréséhez elutasították a tipikus móló formát – egy dekk, amelyet gyenge minőségben felépített kereskedelmi pavilonok borítanak –, és inkább egy nyitottabb teret alakítottak ki válaszul. Az újratervezést egy újrahasznosított fatáblákba öltöztetett látogatóközpont és egy nagyvonalú külső lépcső teszi teljessé, amely egyben előadótérként is működik. A fedélzeten móló egykori pavilonja is helyet kapott, belőle egy étterem és bár lett.

Az újjáépített mólót a dRMM Architects tervezte, egy londoni székhelyű iroda, melynek alapítói, Alex de Rijke, Philip Marsh és Sadie Morgan – innen ered a cég neve. A díj átvételekor de Rijke dicsérte a többi jelöltet, mondván: "Mindannyian csináltatok klassz épületeket, de úgy tűnik, hogy ebben az évben az, ami valóban elkapta a képzeleteket, mégsem az lett, hmmm..., egy köztér kialakításának kedvéért".

A Hastings Pier, amely 2016 áprilisában nyílt meg, öt másik épülettel versengett a Királyi Építészeti Intézet (RIBA) Stirling-díjáert. Ben Derbyshire a RIBA elnöke, így írta le "lenyűgöző, rugalmas új móló", mint "a regeneráció mesterműve".

"A Hastings Pier a dRMM tehetséges építészeinek figyelemre méltó készségeiről tanúskodik, elsősorban állhatatosságról és problémamegoldó képességről" - mondta. "Az építészek és a helyi közösség egy elhanyagolt roncsot egy lenyűgöző, sokoldalúan használható új mólóvá alakított át, amely örömmel tölti és inspirálja a látogatókat és a helyieket."

Forras: www.architecture.com; www.bbc.co.uk

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások