Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Átadták Norvégia első pluszház-óvodáját
Mégsem épül felesleges múzeum közpénzből!
Címkék: bölcsőde, zöldtető, napelem, fenntarthatóság, szálcement, árnyékolók, akadálymentes, transzparencia, SNI, Zugló, középület, oktatás, NITEO, Média Építészeti Díja


Ha Zugló, akkor zöld bölcsőde
Mesevonat bölcsőde az Öv utcában
zimboras 2017. november 4.      
Hogyan lehet egy földszintes lepényépületet érdekesen megformálni egy forgalmas kereszteződésben? A Zimborás Gábor és Kiss Róbert által tervezett, tájépítészeti objektumként kialakított Mesevonat bölcsőde erre mutat egy egyedi megoldást.

2016 tavaszán a zöld Zugló a kerület jelmondatához illő zöldtetős középülettel gazdagodott. A 48 férőhelyes Mesevonat bölcsőde az Erzsébet királyné útja és az Öv utca forgalmas csomópontjában épült meg, számos újszerű megoldással. A leginkább zajos Erzsébet királyné útja felé, az épület gyakorlatilag egy tájépítészeti objektumként jelenik meg, két alacsony hajlású zöldtetős épületszárnnyal, amelyek majdnem teljesen lefutnak a terepszintig.

Ez a bejárati rész valójában egy kis közösségi zsebparkot formál, ahol a szülők találkozhatnak egymással, illetve a bölcsőde és a közösség kisebb ünnepségeket és rendezvényeket tarthat.
Az érkezési oldal kertjéből nyílik a bölcsőde transzparens aulája és átadó tere a bölcsisek öltözőivel Ennek a belső térnek mindkét homlokzata végig üvegezett. Így a szülők megérkezéskor átlátnak az átkötő épületszárnnyal lezárt játszóudvarba (illetve ez a másik irányból is ugyanígy működik). Ebből a világos belső térből közvetlenül, illetve a fürösztőkön keresztül is, el lehet jutni a csoportszobákba, valamint át lehet menni az időszakos felügyelet és az irodák felé az egyik oldalon, a másikon pedig a kiszolgáló szárnyba.

A csoportszobáktól a főzőkonyháig

A különböző funkciók diszpozícióját a telek adottságai, a bölcsődei szabvány és a közegészségügyi szakhatóság szigorú követelményei, valamint a későbbi bővíthetőség igénye vezérelték. A rollerező terasz, illetve a játszóudvar felé megnyitott csoportszobák egyértelműen a délkeleti, csendes kertvárosi oldal felé való tájolást igényelték, míg a szülők és kisgyermekek megérkezése a telek forgalmas északnyugati oldala felől történik. Innen egy védett belső udvarba jutnak a zöldtetős épületszárnyak között, ahol az ember elszakad az utca zajától.

Az épület funkcionális elrendezése úgyszintén egy U-alakú közlekedőrendszerre van felfűzve. Az Öv utcai oldalon található számos praktikus funkció: az időszakos gyermekfelügyeleti csoportszoba, a fejlesztőszoba, a sószoba, az orvosi és logopédusi szoba, valamint a bölcsődevezetői iroda. A belső gyalogos útról kívülről nyílik a babakocsi-tároló. Az átellenes szárnyban, a telekhatár felőli oldalon a dolgozói pihenő, a főzőkonyhai és a kiszolgáló funkciók kaptak helyet, egy külön gazdasági udvarral és megközelítéssel az épület mögött. A főzőkonyha 120 adagosra méretezett, hogy a későbbi bővítést is ki tudja szolgálni.

Tiszta szerkesztés, átlátható terek

A Mesevonat bölcsőde egy jól átlátható, tisztán szerkesztett, barátságos és vidám középületként lett megformálva, ahol a legkisebbek is felismerik a saját csoportjukat a különböző színek alapján. Az épület homlokzatán, és az épületbelsőben is a világos tónusú felületek dominálnak. Ebből az alapból emelkednek ki kontrasztosan a színes bútorok, a linóleumburkolatok színes csíkjai, illetve a fürösztőkben a telített színekkel csempézett parapetfalak. Az épület belseje szándékosan nincs túlszínezve, hogy a bölcsődei élet belakhassa a területet.

Az épület és az udvar, gyerekek és szülők által látogatott, összes burkolt tere akadálymentes. Az ajtók keretezései kontrasztosan sötétebb színnel kialakítottak. A közlekedési irányokat a járófelületeken, a jól látszó természetes sávok jelölik ki.

Természetes fény és transzparencia

A kertek irányába nagy, mélyen üvegezett felületek lettek kialakítva, egyrészt a benapozás érdekében, másrészt, hogy a kicsik kilássanak a kertbe, és fel tudják fedezni a környező világ történéseit. Az aula tere transzparens, mind a játszóudvar, mind a bejárat felé. A belső elhelyezkedésű fürösztők és folyosók fénycsatornákon keresztül kapnak természetes megvilágítást, ami kiválóan működik.

Az épület nagyobb tereiben nincsenek álmennyezetek. Így a belmagasság a terasz irányába emelkedik a tető lejtésének megfelelően. Ez lehetővé tette, hogy a magasabb terekbe gömb alakú lámpatestek kerüljenek A csoportszobák homlokzatain magasan fekvő, kiegészítő ablakfelületek biztosítják a nagy terek homlokzattól távolabbi részeinek természetes megvilágítását.

Színekkel komponált homlokzatok

Az épület külső homlokzata nagyrészt fehér, vakolt kialakítású, amit színes szálcement betétek egészítenek ki. A hangsúlyos bejárati előtetőnél nápolyi sárga és a bordó lapok jelennek meg. Az épület legvidámabb homlokzatán, a kert felé, színes szálcement-bélletes felületek mélyednek be a homlokzati felületbe. A homlokzati színkód ellenpontját a kitekerhető színes árnyékolók adják meg.

Az épület ötödik homlokzata a 36 cm vastag ültetőközeggel létrehozott zöldtető, amely egy év után már javában zöldell. A tető zöldfelületén összefogott amorf kavicsfoltokban helyezkednek el a napelemek és a szellőzők.

Kertek és terasz a megőrzött fákkal

A telken megmaradtak a korábban itt álló lakóházak meglévő nagy lombkoronájú fái, amelyeket a nyitás előtt sajnos erőteljesen gallyaztak, de most már újra életre kaptak.

A játszókert előtt egy széles terasz található, ahol a bölcsisek a háromkerekű biciklijeiket próbálgathatják. A terasz előtt egy elnyújtott csokornyakkendő alakú sávban vannak a kisebb játszóeszközök és a homokozó. A játszókert szélén hamarosan megerősödnek a cserjék, amelyek a füvesített kertet övezik. A gyep közepén van egy kis játékházas csúszda, valamint egy fából épült kerti gyermek-WC.

A bejárati kert szélén, hangsúlyos helyen vannak a kerékpártámaszok. A gyepet stabilizált kavicsból készült dombocskák díszítik. E körül vannak a két irányból is használható támla nélküli padok, ahol a szülők és nagytestvérek le tudnak ülni beszélgetni, vagy várni egy kicsit.

Néhány lépés a fenntarthatóság felé

A bölcsőde egy viszonylag kompakt formát kapott, és az épületet tervei az A+-os energetikai előírások szerint készültek, hővisszanyerős szellőzéssel, valamint napelemekkel. (A műszaki tartalom a kivitelezés szakaszában sajnos lecsökkent.)

A kiválóan működő zöldtető, amely az esővíz jelentős részét is visszatartja, mindenképpen hozzájárul a környék városklímájának javításához. A Mesevonat bölcsőde Zugló elsőként megépült zöldtetős önkormányzati középületeként irányt mutat a kerület további fejlesztéseinek.

Mesevonat bölcsőde, 1147 Budapest, Öv utca 206

Alapterület: 1381 m2
Építtető: Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata

Generáltervező: NITEO Tanácsadó és Tervező Kft.

Építészet, belsőépítészeti koncepció: Zimborás Gábor, Kiss Róbert, Rogoz Péter
Építész munkatársak: Szukop Gabriella, Hundt Péter
Tájépítészet: Zentai Katalin.
Tartószerkezet: Péczy Lóránt.
Gépészet: Pavlics György.
Épületvillamosság: Zentai Csaba.
Akadálymentesítés: Parti Mónika.
Konyhatechnológia: dr. Martos György.

Fotók: Civertan Grafikai Stúdió, Kocsis Ferenc, Zimborás Gábor, Kiss Róbert

Update: A Mesevonat bölcsőde bekerült a 2017-es Média Építészeti Díja közönségdíjra jelölt befutói közé.

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 85 (43 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©