hír Chameleon Smart Home rendszer fejlesztés okos otthonok startup

Világsikerű magyar Chameleon Smart Home fejlesztés az olcsó okos otthonokért


Java | 2017.11.07
Egy magyar startup fejlesztéssel a világon elsőként jöhetnek létre okos otthonok, okos társasházak vagy akár okos lakóparkok, és ezek szerint az ingatlanberuházók az eddigieknél jóval olcsóbban kínálhatnak okos megoldásokkal társasházi lakásokat. A rendszer bevezethető a már létező lakóparkok gazdaságos működtetésére is.

Az okos otthonok (smart home) piaca évről évre egyre gyorsabban fejlődik. Ezek szerint az adott lakásban vagy házban működő valamennyi rendszert összehangoló, központilag és távolról is irányítható technikai és innovatív megoldásokra kínál komplex megoldást a hazai Chameleon Smart Home technológiai rendszere. Tulajdonosa, Szarvas Péter közleménye szerint a fejlesztés forradalmasíthatja az okos otthonok nemzetközi piacát. Ezt az alábbiakkal indokolta:

• a fejlesztés kapcsolódni tud a legtöbb nagy gyártó rendszeréhez,
• megszünteti a gyártók közötti kommunikációs problémákat,
• nem csupán az egyes lakásokat, de az egész társasházat egy rendszerként kezeli,
• gyakorlatilag előkészíti a lakásokat bármilyen smart home-megoldás bevezetésére.

Szarvas Péter a közleményben kifejtette, a mai okosház-rendszerek zárt ökoszisztémák, mert a gyártók arra törekednek, hogy eszközeiket a saját infrastruktúrájukon használják, így más rendszer kiépítésekor a rendszer teljes cseréje szükséges, ami meglehetősen drága. A Chameleon Smart Home viszont átjárást biztosít a különböző gyártók rendszerei és eszközei között, tehát kompatibilis, vagyis típusfüggetlen megoldás. A cég szakemberei előkábelezik a lakásokat, kapcsolók, konnektorok, vezérlők mögé építik be eszközeiket, ezzel olyan alapot biztosítanak, amelyre a későbbiekben a vevők igényeinek megfelelően lehet egyedi, de egymással kommunikáló okos eszközöket telepíteni. Akár több, teljesen különálló rendszer funkcióit, eszközeit képes a rendszer egyetlen közös platformon kezelni. Az újítással akár 40 százalékkal is csökkenthető egy-egy lakás egyedi „okosításának” költsége.
A cég azzal számol, hogy az okos otthonok 5 milliárd forintra becsülhető belföldi piacának növekedési üteme 2017-21 között átlagosan évi 59 százalékos lehet, a 2,6 milliárd eurós európai piac pedig 14,1 milliárd euróra bővülhet 2020-ra. A Chameleon Smart Home tömeggyártása máris elindult, megkezdődött a technológiát is alkalmazó első magyar okos társasház építése, megérkeztek az első megrendelések Európából és az Egyesült Államokból is.

Óriási a világ érdeklődése:
Texasban például 42 ezer lakást „okosítanának” a Chameleonnal, egy német befektető cég pedig kizárólagos forgalmazási szerződést kötne a céggel a rendszer értékesítésére az osztrák, német és svájci piacokon. Az értékesítést még idén elkezdik Németországban, Ausztriában és Svájcban, 2019-ben pedig a tervek szerint az Egyesült Államokban is piacra lépnek. A Chameleon Smart Home jövőre Magyarországról 1 millió euró, Németországban 2 millió euró árbevételre számít, a terjeszkedéshez több mint 300 millió forint pótlólagos tőkét tervez bevonni, emellett franchise hálózat kiépítésén is dolgozik – áll a közleményben. Szarvas Péter hozzátette, a startup sikeresen mutatkozott be Litvánia fővárosában, Vilniusban, ahol a Magyar Nemzeti Kereskedőház támogatásával vettek részt a fejlesztők üzleti találkozóján.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások