Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Könnyen összeszerelhető kabinos menedékház
Hollandiában átadták a világ legnagyobb kerékpáros mélygarázsát
Szálláshely-fejlesztési pályázat indul
Magyar sólyom Atlantában
Budapesti Corvinus Egyetem Sportlétesítmény tervezése
Ministadion építés holland módra
A légi közlekedés fejlesztése Szingapúrban
Költözz ki – bútorozz be!
A pécsi 25 emeletes magasház bontása
Erdőváros Kínában
Ha nyár, akkor nyaralás: Észak-Afrika Spanyolországban
Újabb lombsétányt adtak át kis hazánkban
Címkék: Nővérszálló, Zalaegerszeg, energetika


Nővérszálló új köntösben
Zalaegerszeg, Korszerűsítés egészségügy fronton
iStvan 2017. november 8.      
A 120 férőhegyes, 60 kétágyas szobát tartalmazó Nővérszálló épületenergetikai megújítása. "A korszerűsítés anyagi kereteit alapvetően az egységnyi energia megtakarításhoz rendelt pénzösszeg határozta meg." Építész tervező: Soós Szabolcs Attila (Építész Manufaktúra Kft.)

2016 őszén készült el a Zala Megyei Szent Rafael Kórház (ZMSzRK) zalaegerszegi nővérszállójának épületenergetikai korszerűsítésének egyszerűsített kiviteli terve, míg a kivitelezés 2017 tavaszán indult. Ősszel már sajtótájékoztatót tartottak.

Előzmény: A kórház az egészségügyi dolgozók lakhatási gondjának megoldására Zalaegerszegen, a Kossuth u. 46-48. sz alatt nővérszállót tart fenn. A négyszintes épület a város szívében, 5 percre a kórháztól található. Az épület több mint 30 éve készült, általános karbantartásokat végeztek rajta, de jelentősebb felújítás az erőforrások hiánya miatt nem történt. Az épület utcafronti oldala erkélyekkel szabdalt volt (Lásd a mellékelt fotókat a felújítás előtti állapotról), jelentős üvegfelületekkel rendelkezett, ami az energiahatékonyság szempontjából kedvezőtlen adottság számított. Ezzel az ingatlan felújítás előtti hőtechnikai megoldásai elavultak voltak, működtetése nagyon sok energiát igényelt.

Az energetikai korszerűsítési pályázat segítségével lebonyolított projektet jelentősen nehezítette, hogy csak homlokzati felújítást és hőszigetelést támogatott. A tervezés közben már előre kellett gondolkozni a későbbi belső korszerűsítés igényein is.

Meglévő épület leírása
Az épület zártsorú beépítésű, előre gyártott, pillérvázas vasbeton szerkezetű, földszint + négyszintes kialakítású. A földszinti tömeg a telek belseje felé benyúlik, ahol az utcával párhuzamos földszint + kétszintes épületszárny zárja le. A főépületen keresztül északról egy gyalogos középen egy gépkocsi áthajtó található, amely az udvari épületszárnyat is áttöri, az épület mögötti parkolóig. Az épület a maga korában igényes anyagokkal és építészeti megoldásokkal készült. A főhomlokzat jellegzetessége a szobákhoz kapcsolódó erkélyrendszer. Az erkélyek előregyártott, visszahorgonyzott konzol gerendákon ülnek, könnyített panelekkel, meglehetősen nagy keresztmetszeti méretekkel.

Tervezési alapkoncepció – tervezői megjegyzésekkel
„Energetikai szempontból a legnagyobb kihívást, az erősen hőhidas erkélyrendszer jelentette. Ennek körbe hőszigetelése eleve kizárt volt, mert jelentős rétegrend növekedést jelentett volna. Ezért azt a megoldást választottuk, hogy a négyszintes, egymásra épülő erkélyrendszert az épület tervezett energetikai burkába vonjuk. Ezzel az ötlettel a erkélyajtók és ablakok megtartása mellett az erkélyeket zárttá tettük. Az erkéllyel kapcsolatos elavult szerkezeteket elbontásra kerültek. A tervezett belső átalakítás során elbontandó erkélyajtókkal és ablakokkal viszont növelhető lesz a meglehetősen kicsi szobák alapterülete.

Az erkélyes homlokzatok „bezárásánál” olyan megoldást választottunk, amely nem növeli jelentősen az erkélyekre jutó szerkezeti terheket, ezért szendvicspaneleket és könnyűszerkezetes megoldásokat alkalmaztunk. A szendvicspanelből és szintmagas nyílászárókból álló nyugati főhomlokzatot szálcement burkolatból kialakított, egységes keretbe foglaltuk. Az épülettömegből enyhén kiugró, impozáns keretezés markáns megjelenést kölcsönöz az épületnek. A narancsos keret felső vízszintes szakaszánál és a szintelválasztó fehér fémlemez sávok mögé rejtettük a nyílászárók előtt futó, a helyiségek árnyékolását biztosító zsaluzia tartószerkezetét.
Az épület energetikai gyengéje a korszerűtlen homlokzati üvegezés nagyon magas aránya (53%) volt, amelynek egy része kopolitüveg. A szobák is teljes szélességükben szalagablakkal rendelkeztek, de az üvegezés harmadát a természetes fény bejutását gátló, fix fa árnyékolók takarták.
A tervezés során a nyílászáró felületeket 1/8 alapterület arányúra vettük vissza, a keleti homlokzaton stadur betétes ablakfelületekkel. A nagyméretű nyílások helyét gazdaságosan és gyorsan csak így tudtuk kiépíteni. A korszerűsítés anyagi kereteit alapvetően az egységnyi energia megtakarításhoz rendelt pénzösszeg határozta meg. Tehát a gazdaságtalan nyílászárók helyett olyan szerkezeteket kellett betervezni, amelyek komoly energia megtakarítást eredményeznek, az esetlegesen újra beépített nagy felületű nyílászáróknál jóval gazdaságosabban.”

A projekt konkrét célja tehát a Zala Megyei Szent Rafael Kórház energiahatékonyságának növelése volt. Kiemelten a kórház orvos- és nővérszálló épületének (Zalaegerszeg, Kossuth u. 46-48.) energiaracionalizálása, a létesítmény energiafelhasználásának jelentős csökkentése, az energiahatékonysági fejlesztések megvalósításával elősegíteni a decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek elterjedését az intézményben. Az épület megújítása biztosítja az intézmény energiahatékonyságának javítását és a megújuló energiafelhasználás fokozását. Elvárt eredmény, hogy az épület a felújítást követően a pályázatban támogatott korszerűsítésre fordítható eszközök és berendezések felhasználásával elérje a BB energetikai besorolást. Az épület villamosenergia felhasználását 100 %-ban napelemekkel kívánta biztosítani. A használati melegvíz előállítást, évszaktól függően 60-100% -ig lesz képes biztosítani a telepített napkollektor rendszer.

Átadás:
A KEHOP-5.2.10-16-2016-00011 „A Zala Megyei Szent Rafael Kórház Nővérszállójának épületenergetikai korszerűsítése” című projekt 136.585.449 Ft európai uniós forrásból valósult meg. A nővérszálló épületének megújítása biztosítja az intézmény energiahatékonyságának javítását és megújuló energiafelhasználás fokozását.
A fejlesztés átfogó, hosszú távú célja a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program céljaihoz igazodva az energiafelhasználás csökkentése és a megújuló energiaforrások alkalmazása a jövő nemzedékeinek energiabiztonsága érdekében.

A költségmegtakarítás milliói pedig a jövőben az egészségügyi ellátást szolgálhatják.

Anyaghasználat:

Nyugati homlokzat narancs színű "keretezése":
- építburkolat narancsnbarna színben (C32), hőszigetelve
Nyugati homlokzat vízszintes fehér osztósáv:
- bevonatos fémlemez (mögötte kőzetgyapot hőszigetelés)
Nyugati homlokzat nyílászárói:
- műanyag nyílászárók kívül antracit szürke színben
Nyugati homlokzat falszerkezet:
- 17 cm vtg. szendvicspanel antracit szürke színben
- simított vakolat meglévő, hőszigetelt falazaton, törtfehér színben
- kőlap burkolat meglévő, hőszigetelt falazaton
Nyugati homlokzat árnyékolás:
- szélperemezett zsaluzia

Keleti homlokzat nyílászárói:
- műanyag nyílászárók fehér színben (stadur betéttel)
Keleti homlokzat falszerkezet:
- szendvicspanel antracit szürke színben (lépcsőháznál)
- simított vakolat meglévő, hőszigetelt falazaton, törtfehér színben
- fagyálló lábazati színvakolat antracit szürke színben

A felújítás ideje alatt a Nővérszálló mögötti Mentálhigiénés Központ változatlanul működött. A bejáratok esetleges változása során a tájékozódást táblázás segítette.

Építész tervező: Soós Szabolcs Attila (Építész Manufaktúra Kft.)
Építész munkatársak: Kiss István, Varsányi Levente
Generál kivitelező: Szabau Invest Kft. és a Dunántúli Magasépítő Kft. közös vállalásában
Projekt szakmai vezető: Csiszár László (ZMSzRK,üzemeltetési osztályvezető)

További fotók: Sajtóanyag

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 40 (24 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©