Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
A hamburgi AIT Award 2018 díj finalistái között a 3h és a Váncza Művek
Áttekintés: Budai fejlesztések 2017-2018-ban
A felújítás alatt álló M3-as metró állomásainak új látványtervei
Áttekintés: a nagyberuházások átértékelik Budapest régióit
Áttekintés: a 2018-ban átadásra kerülő beruházásokkal változik a város arculata
Kezdődik a Múzeumkert korszerűsítése
Az első hazai Ibis Styles Budapest Airport Hotel január elejétől fogadja vendégeit
A józsefvárosi pályaudvar lesz a 2019-es Maccabi világversenyek helyszíne
Hálóba szervezett új látvány-kézműves sörfőzde épül a dániai Stavager kikötőben
A sepsiszentgyörgyiek büszkék lehetnek új, multifunkcionális sportcsarnokukra
Dübörög az új Puskás Ferenc Stadion építése
Ilyen elegánsan fog kinézni a HillSide irodaház belül
A 3h építésziroda tervei alapján épül újjá a Király Gyógyfürdő
Címkék: Károlyi-Csekonics-palota, felújítás, BME-MG Konzorcium, Károli Gáspár Református Egyetem, felújítás


Startol a Károlyi-Csekonics-palotaegyüttes újjáépítése
Java 2017. november 9.      
Több mint 14 milliárd forintot fordítanak a Múzeum utca 17. és a Reviczky utca 6. szám alatti Károlyi-Csekonics Palotegyüttes felújítására. Az idei költségvetésben ebből csaknem 1 milliárd forintot biztosítanak a rekonstrukcióra. Jövőre további 8,7 milliárd, 2019-ben pedig több mint 4,5 milliárd forintos keretet kell biztosítani a kivitelezésre.

A kormány még 2015 végén döntött arról, hogy a felújítást követően a Magyarországi Református Egyház tulajdonába adja a főváros VIII. kerületében található reprezentatív Károlyi-Csekonics-palotegyüttest, melyet a Károli Gáspár Református Egyetem használ majd.

A Károlyi-Csekonics-palotaegyüttes átfogó állagmegóvó felújítási feladatainak komplex tervezési munkáira 2016-ban kiírt tendert a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az MG Építész Tervező és Szolgáltató Kft. által alkotott BME-MG Konzorcium nyerte el nettó 303 millió forinttal.

Az állagmegóvó, illetve rekonstrukciós munkák célja, hogy korhűen visszaadja az eredeti, történeti műemlék-együttes építészeti megjelenését, valamint, hogy korszerű megoldásokkal a hosszú távú fenntartási- és üzemeltetési költségek jelentős mértékű csökkenését is eredményezze.


A palotaegyüttes története

Gróf Károlyi István országgyűlési képviselő és felesége, Csekonics Margit 1891-ben adott megbízást a családi rezidencia megtervezésére Ferdinand Fellner és Herman Helmer bécsi székhelyű irodája számára. Olyan épületeket terveztek, mint a bécsi Volkstheather, a pesti Vígszínház, a szegedi és a kolozsvári Nemzeti Színház, a kecskeméti Katona József Színház.

A neobarokk homlokzatú palota elegáns arisztokrata bálok helyszíne volt. Az impozáns hall legérdekesebb része a Thék Endre műhelyében tölgy- és hársfából faragott körlépcső. Az épületben a korszak másik jelentős műiparosa, Jungfer Gyula által készített díszrácsai és lámpái is fellelhetők. A két művész-iparos a korszak legjelentősebb épületeinek, egyebek között az Országház és az Operaház díszítésében is részt vett. Az emelten találjuk az egykori táncestek színhelyeként szolgáló 300 fős bálteremet, melynek Lotz Károly által festett, drámai hangvételű mennyezetfreskója Bacchus diadalmenetét ábrázolja.

Az épületnek a grófi pár halála után szép számú tulajdonosa volt. Egy időben itt talált otthonra a francia majd a svéd nagykövetség, a Baross Szövetség Kereskedő Iparos és Rokonszakmák Egyesülete, a Pedagógus Intézet és a Lenin Intézet, 1955-ben költözött be az Országos Műszaki Könyvtár, majd a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ. 2011 januárja óta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz tartozó Wekerle Sándor Alapkezelő használatában állt.

Forrás: Pestbuda.hu
Fotók: Welovebudapest.com

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: -2 (1 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©