hír tervek "Öt farm híd" koncepció 3D nyomtatás Moszul önellátás újjáépítés Vincent Callebaut Architects

A lebombázott Moszul moduláris 3D lakóhidakkal épül újjá Vincent Callebaut tervei szerint


Java | 2017.11.10
A harcoknak vége az iraki Moszulban, de az egész település lakhatatlanná vált. Ötletpályázatot írtak ki az újjáépítésre, amelyet a Vincent Callebaut építésziroda nyert, a tőlük megszokott különleges tervvel. Az „Öt farm híd" címet viselő koncepció költséghatékony és folyamatosan fejleszthető hidak építését tűzte ki célul.

A lakott hidak lesznek az új város szimbólumai. A tervek szerint a megfizethető lakásokat a háborús romokból származó törmelékekből 3D-s technológiával nyomtatják, így több mint 53 ezer otthont hoznak létre. A Tigris folyó ezáltal nem csupán Moszul látványosságává válik, hanem egy több ezer éves kultúra jelképévé is. Az itt kialakított újszerű lakónegyed valójában az emberi életet hirdeti.

Az egyes lakóházak tetejére haszonnövényeket, gyümölcsösöket telepítenek, az önellátás jegyében. A növényeket a Tigris vizével öntözik, és a szürke szennyvizet is újrahasznosítják.
A lakásokat moduláris egységek alapján építik, amelyek boltívei karakterisztikusan hírdetik az iszlám építészetet. A házak 2, 5 vagy 10 modul összeépítésével jönnek létre, hiszen a moduláris elemek könnyen és gyorsan formálhatók. A távolabbi célok szerint ezek a házak kisebb lakónegyedeket alkotnak majd, s hosszú távon önellátó módon tartják fenn magukat. Ez a várostervezési modell könnyen reprodukálható, így a lakótelepek kapacitása gyorsan növelhető a városban. A költséghatékony tervezés, az önellátással csökkenti a szegénységet és az éhezést, amely a várost sújtja jelenleg a harcok utáni nehéz időszakban.

Forrás: inhabitat.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások