Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
A Kinnarps teszteli futurisztikus irodáját
A Bord Építész Stúdió tervezi a Nemzeti Korcsolyázó Központot (NKK)
Új kollégiumot kap a Corvinus Egyetem
Az 1,7 milliárdból megépülő modern parkolóházban a Győri Balett próbaterme is helyet kap
Royal Atlantis Residences csodái Dubaiban
Nemzetközi elismerés: Európai Napenergia Díjat kapott Kaposvár
A Nokia Skypark irodaház lett az idei év legjobb ingatlanfejlesztése
Felavatták a Bloomberg új, nagystílű székházát Londonban
Részletek: „A férfi, aki stadionból roadstert, tájból festményt épített – Bordás Péter” című interjúból
Piliscsabai családi ház nyerte a 13. Média Építészeti Díját
21. századi csúcstechnológiáját képviselő okosvárost épít Bill Gates a sivatagban
Feketeházy János hídtervező alkotásaiból „Összekötetések” címen különleges kiállítás nyílt
Címkék: Liget-Budapest, Olof Palme Ház, Millenium Háza, műemléki rekonstrukció, Épkar ZRT


Az Olof Palme-ház Millenium Háza néven születik újjá a Városligetben
Java 2017. november 15.      
A Városliget szívében lévő, évek óta nem használt, leromlott állapotú, neoreneszánsz stílusú épület a Liget történetéhez kapcsolódó kulturális és vendéglátói szerepet kap majd. Decemberben kezdődik az Olof Palme-ház átfogó műemléki felújítása a Liget Budapest projekt keretében, s Millenium Háza néven 2019-ben nyílik.

Korelnöknek számít a Városliget épületei között az idén 132 éves Olof Palme-ház, amelyet a 19. század nyolcvanas éveiben elegáns kiállítások helyszínének, a főváros egyik képzőművészeti központjának szántak. Az 1885-ös Országos Általános Kiállítás műcsarnokának tervezésére nyilvános pályázatot írtak ki. A bíráló bizottság 1884-ben egy szinte még pályakezdőnek számító építész, Pfaff Ferenc munkáját ítélte legjobbnak. Megépítésekor – az egyedülálló Zsolnay-díszítéseknek köszönhetően – leginkább az épület színességét emelték ki. Középen az oldalszárnyakból kiemelkedő, gazdagon díszített csarnok fogadta később a látogatókat, amelyből jobbra és balra nyíltak a kiállításoknak helyet adó termek.

Az 1100 négyzetméteres neoreneszánsz épület kicsinek bizonyult, ezért 1896-ra megépült a Ligetben a Műcsarnok jóval alkalmasabb és nagyobb, mai épülete. A második világháború alatt hadikórház működött itt, majd a bombázások során megsérült, az eredeti beltéri díszítések megsemmisültek. Az ötvenes években a Művészeti Alap megalakulásával az épület szobrászművészek műhelye, később a Képzőművészeti Kivitelező Vállalat székhelye lett. A ház teljes átalakításon esett át, amely nem tartotta szem előtt az épület eredeti értékeit. Ekkor vált a belseje ipari, irodai jellegűvé. 1994-ben a Művészeti Alap jogutódjaként létrejött Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány tulajdonába került, de nem sikerült megfelelő funkciót kialakítani, így az egyre romló állagú épületben működött kávéház, söröző, iroda és tánciskola is.

„Baán László közölte, hogy a csaknem 3 milliárd forintos projekt során az eredeti tervek alapján újítják fel az épületet: eltávolítják az oda nem illő beépítéseket, visszaállítják az eredeti, Hermina út felőli főbejáratot és pótolják a homlokzat hiányzó majolikaelemeit. A régi-új főbejárat elé, a most ott álló betonfalak helyén impozáns rózsakert létesül – árulta el. A miniszteri biztos elmondása szerint a felújított ház egyik felében interaktív kiállítással idézik meg a 120 évvel ezelőtti Budapest világát, többek között egy több mint 100 négyzetméteres, háromdimenziós városmakettel és AR (kiterjesztett valóság) technológiai megoldásokkal. Az épület másik oldalában a Millenium Kávéház nyílik majd meg.”

Sághi Attila, a Városliget Zrt. vezérigazgató-helyettese hozzátette: a ház átfogó felújítása ünnepnap a műemlékes szakma számára. A beruházás kivitelezési szerződését kedden írják alá az Épkar Zrt-vel, majd a kivitelezésre 14 hónapot szánnak, ez után rendezik be a kiállítást, amely 2019-től fogadja a látogatókat – közölte Sághi Attila.
 

Forrás: pestbuda.hu / ligetbudapest.reblog.hu

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:     
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©