épületek

Könnyen összeszerelhető kabinos menedékház

Jégkristály a hómezőn


iStvan | 2017.11.17
A stockholmi székhelyű építész tervező iroda, az Utopia Arkitekter tervezte a Skýlit, a világos kék kabinokat, amelyek a világ egyik legszebb táján találhatók.

Az terv abból az ötletből származott, hogy olyan struktúrát alakítsanak ki, amely könnyen elhelyezhető Izland egyik leghíresebb túraútvonalán. Az egyszerűségében is szemet gyönyörködtető kunyhók könnyen megépíthetők és a tervek szerint a legszigorúbb időjárási körülményeknek is ellenállnak.



Skýli izlandi "menedéket" jelent, és a kabinok megjelentetése a környezet leegyszerűsített képmása.
A kabinok külső burkolatát fényes kék festékkel látták el, mely Reykjavik utcáin található színes háztetők (sőt házak) hegyek közé mentett tükörképe.

A Skýli szembetűnő lesz a tájban, könnyű lesz megtalálni, egy figyelemre méltó szimbólum, védelmet és biztonságot jelképez.

A építmény szerkezet összeszerelési folyamata gyors és hatékony. A lábazati rendszert elrendezve és beállítva a talajon, létrehozható a fogadószint, amely stabil alapot képez a felépítménynek. Az alapok növelik a Skýlik rugalmasságát, bárhol megépíthetők, csökkentve ezzel az épület ökológiai lábnyomát a természetre.

Maga a szerkezet egy belső és egy külső héjból áll. A belső héj kizárólag rétegragasztott faanyagból készül, amelyet a tartósság, a szigetelő tulajdonságok, a költséghatékonyság és a fenntarthatóság érdekében választottak ki. A külső héj azonban acél – olyan anyag, amely ellenáll a kemény és kiszámíthatatlan izlandi éghajlatnak –, és könnyű acél keretre van szerelve.

A belső és a külső héjak, a szegecselt, csavarozott falak, burkolatok és az ablakok mind-mind előgyártott szerkezetek, gyártmányspecifikus anyagok. Egy helikopterrel nehezen megközelíthető helyszínre is elzállíthatók az "alkatrészkészletre" csomagolt menedékházak. A becslések szerint a szerelés 2-3 napot vesz igénybe. A munkálatok befejezése és az átadás után az eszközök és felszerelések állapotát rutinszerűen ellenőrizni kell az IoT készülékekkel. Ezzel biztosítják a Skýli műszaki állapotát és karbantartását.

Az IoT (Internet of Things) többek között a globális hálózatok összessége, melyben emberek, épületek, alkalmazások és egyéb szenzoros eszközök vannak összekapcsolva. Az IoT a mindennapi életünk része, a gyártásban használt pontos kifejezés az Ipari Dolgok Internete (IIoT = Industrial Internet of Things).

Összeszerelés után két bejárat létezik, egy az északi, és egy a déli homlokzaton, hogy legalább az egyiket mindig jobban védeni lehessen a széltől. Az ajtókat a külső héjra helyezték, befelé ferdén automatikusan lezárják, és zárva tartják ezeket a külső ajtókat. A belső és külső burkolat között elhelyezkedő terek puffertereket hoznak létre a ruhaneműk szárításához és a komposzt WC-hez.
Az egymást keresztező nyeregtetős formák négy különböző teret hoznak létre különböző funkciókkal: kettő pihenésre és alvásra, egy főzésre és pihenésre, valamint egy sürgősségi ellátásra és tárolásra szolgáló helyiséget. Nagyméretű ablakok fedik le az egyes helyek bütüit. A nyílások lenyűgöző látvánnyal szolgálnak turistáknak a mindig változatos izlandi tájjal. Így a beltérben folyamatos, világos vizuális kapcsolat van a természettel.

Enteriőr:
Az "szerelt sátoron" belül minden bútor egyedi, vagy lapos csomagolásban, könnyen szállítható és összeszerelhető. Az ágyak kihajolnak a falakról, és az összes fennmaradó falfelületet fogasokkal, kampókkal, horgokkal borítják.

Az energiafelhasználás tekintetében a kabin modull egy napelemet és egy akkumulátort tartalmaz, az alapvető alkalmazások, például a világítás és az elektromos eszközök töltése érdekében. Ezen túlmenően, ha ezen erőforrások nem elegendők, a kevesebb energiát igénylő eszközök feltölthetők és használhatók az ember által működtetett generátor forgatásával. Ez a generátor használható a vészjelző lámpa bekapcsolására is, amelyet a tetőre szerelve vészjelzéseket adhatnak ha rendkívüli vészhelyzet adódna.
A Skýlit gondosan úgy tervezték, hogy önellátó legyen, teljesen felszerelt és felkészült a vészhelyzetbe került túrázókra. Saját csapadékvízgyűjtő rendszerrel rendelkezik.

​A menedékház terve ott van a Leisure-Led Development – Future Projects (Szabadidős fejlesztések – jövőbeni projektek) listáján a Berlinben a World Architecture Festival 2017 rendezvényen, mely napjainkban tart.



forrás:archdaily.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások