hír cikk

A reformáció emlékoszlopa Gyulán

Emlékmű egyszerű formákkal


papplgy | 2017.11.17
„Az alapelképzelés elég nagy kötöttségeket fogalmazott meg, viszont ezen belül teljesen szabad kezet kaptam. Az ilyesmi nagyon inspiráló tud lenni.”
Az emlékoszlop a gyulai Petőfi téren épült, a református templom és parókia előtt. A kezdeményező elképzelése elég nagy kötöttséget fogalmazott meg: nem lehetett benne figurális ábrázolás, oszlopforma legyen, valamint az is kikötés volt, hogy szerepeljen rajta két protestáns képi szimbólum, a Luther-rózsa, meg a zászlós bárány a reformátusok címeréből. Megformálásával pedig utaljon a reformáció puritanizmusára.

A tér adottságai, az elhelyezni kívánt szöveg mennyisége térbeli kompozíciót igényelt. Így állt össze a három hasábból álló tömeg. Maguk az oszlopok hordozó szerepet töltenek be, az üzenet maga a hordozott szöveg. A három oszlopnak azért van szimbolikus jelentése is, hiszen a hármasság önmagában is ősi szakrális szimbólum.

A hasábok öt centiméter vastag, sötétszürke zimbabwei gránitból készültek. Az oszlopokon szereplő szövegek Misztótfalusi Kis Miklós, jeles református személyiségnek és betűmetszőnek az ezerhatszázas évek végén Amszterdamban tervezett betűtípusával (Janson néven lett közismert) vésték a gránitlapokra.

Tervező: Papp László
Kivitelező: Csőke Péter kőfaragó mester és műhelye
Fotók: az esti avatási kép: Rusznyák Csaba, a többi: Papp László
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások