sebesp | 2017.11.28
A brit Grimshaw Architects, az Arup Engineering és a Haley Sharpe Design közö projekjeként valósul meg az Ománi Botanikus Kert az Arab-félszigeten, amely a világ legnagyobb hasonló komplexuma lesz.

Az arab ország botanikai sokszínűségét kívánják bemutatni az ökopark létrehozásával, egyúttal megőrizni több száz veszélyeztetett faj betelepítésével.

Omán fővárosától, Maszkattól 35 kilométerre, a Hadzsar-hegység lábánál, az Oman Botanikus Kert egyedülálló helyszín lesz, mivel azon kevés helyek egyike a világon, ahol a tektonikus tevékenységek eredményeként az ősi tengerfenék még mindig tapintható, annak ellenére, hogy a terület 100 méterrel a tengerszint fölött található.

Arup és Grimshaw az épületek és sétányok tervezésénél a helyszínen átvonuló meglévő természetes gerincekkel és szakadékokkal dolgozott, gondosan integrálva az építményeket a látványos hullámzó földbe. Az egyedülálló ökológiai környezet és oktatási létesítmények egyensúlyt teremtenek majd a látogatói igények és az ökológia között. A tervezési koncepció felöleli a passzív és aktív árnyékolást, a természetes napfény optimalizálását, a hűtést és a hatékony öntözést.

Az ománi botanikus kert egy különleges projekt, amelynek sokrétű kulturális és környezeti jelentőséggel bír, hiszen a kivitelezés során megvalósuló biológiai biodiverzió világszinten is különleges lesz. "Az Arup-nál nagyon élveztük az egyedi botanikus kert számos egyedi kihívását; a természeti és autentikus tájak megtervezésétől a Khareef hűvös ködének újjáélesztéséhez. Több mint 700 szakemberünk foglalkozott olyan megoldások feltárásával és megtalálásával, amelyek az ambiciózus és kreatív tervezési program rejtett magába. Az Oman Botanikus Kert minden bizonnyal az egyik legszebb projekt lesz a világon." – mondja Ed Clarke projekt menedzser.

Forrás: www.designboom.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások