sebesp | 2017.12.02
Dohában épült a Iszlám Tanulmányok Katari Tanszék (QFIS) új épülete. Az épületegyüttes világszínvonalú oktatási környezetet és a campus mecsetjét foglalja magába. A tervező a Mangera Yvars Architects.

A QFIS alapja az iszlám "Kulliyyah", más szóval "az a hely, ahol minden tudást keresnek", és az épület olyan progresszív tanulási környezetet biztosít, amely az intézményt a modern iszlám pedagógia élvonalába helyezi, szemben az iszlám oktatásról kialakult pejoratív képpel.
 
A Kulliyya azt jelenti, hogy a tudás és a hit összefonódik, de minden tudás végső soron a hitből származik. Ezt a kapcsolatot a QFIS-ben végtelen spirális térrendszerben és a több szinten összefonódó útvonalak segítségével valósították meg, amelyek az egyes karokat és a mecsetet kötik.

A muzulmán világ számára egyedülálló módon a rendszer egyenlőséget biztosít a férfiak és nők számára, a hierarchiát nélkülöző térszervezéssel. Az elrendezés az egyik végén a mecset nagy tömegével indul, a könyvtár, az osztálytermek és a kari irodák folytatják a terek sorát közepén, végül két 90 méter magas minaret zárja a koncepciót, amelyek a tudást és a fényt jelképezik.

Az épületben megtalálhatók a formális tantermek és informális oktatási helyszínek: a folyosók, társalgók és a parkosított iszlám kert formájában. A kar területét szimbolikusan egy lépcsőző négyszintes udvar választja el a mecsettől, melynek hullámzó lépcsői a meditatív megtisztulást kínálják a mecset szakrális térébe történő belépés előtt.

A Qatar Foundation megbízásából a MYAA (Mangera Yvars Architects) tervei alapján készült 41 ezer négyzetméter alapterületű épület számos díjat kapott, köztük 2017-ben az American Architecture Prize nyertese több kategóriában,
2015-ben a World Architecture Festival-on, a legjobb vallási épület lett.

Forrás: MYAA
Fotók: MYAA

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások