sebesp | 2017.12.10
A világ leggazdagabb országában a jelek szerint el akarják kerülni az üresen kongó stadionokat a VB után, ezért konténerekből építik fel a Ras Abu Aboud stadiont a vitatott 2022-es FIFA Világkupára Katarban.



A spanyol Fenwick Iribarren Architects építésziroda moduláris koncepciója eredményeként a stadiont le lehet bontani és a labdarúgó mérkőzések után új helyre költöztetni.

Az szokatlan célra használni kívánt acéldobozokat "elegánsan lekerekített téglalap alaprajzban" rendezik el, és mindegyiket úgy módosítják, hogy a 40.000-es stadion elemeit foglalják magukba, beleértve a leszerelhető üléseket, árusító állványokat és vizesblokkokat.

A Ras Abu Aboud Stadion a belváros West Bay területének vízparti részén fekszik, kilátással a Corniche városára, Doha 7 km hosszú sétányra. Jean Nouvel Katar Nemzeti Múzeuma jelenleg befejezéshez közeledik a Corniche déli csúcsán. A 2020-re elkészülő Ras Abu Aboud Stadion a 2022-es játékokat befogadó nyolc helyszín egyike lesz.

Az 1971 óta független államot – amelyben a világon a legmagasabb az egy főre jutó hazai össztermék (GDP) – számos kritika éri az építőipari vendégmunkások rabszolga sorban történő alkalmazása miatt. A 2020-as világbajnokságban Dohaban az infrastruktúrát és a stadionokat építő migráns munkavállalók szisztematikusan szenvednek munkáltatóiktól, állítja Amnesty International.



Forrás: www.dezeen.com
www.theguardian.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások