díj tervek 2017 Architizer A+ Award David Tajchman győztes terv toronyház

Az Architizer A+ Award 2017 győztese a Tel-Aviv-ban épülő organikus toronyház


Java | 2017.12.12
A merev, lapos síkokkal, szögekkel jellemzett ortodox építészeti stílusáról ismert Tel-Aviv központjában karakterisztikusan teljesen eltérő, új színnel lép be a Gran Mediterreano felhőkarcoló lágy íveivel és hajlataival –, melynek tervezője a belga David Tajchman.

A Gran Meditarreano terve a mai építési technológiákat, a letisztult megjelenést és a multifunkcionalitást ötvözi. Az ég felé törekvő hófehér Gran Meditarreano hatalmas sejtszerű képződményre emlékeztet. A szerkezet különlegességét – megjelenésén túl – az adja, hogy számos különböző funkciót költöztetnek egy fedél alá. A modern urbanisztika egyik legnagyobb kihívása a városi sűrű beépítettség, ezért a szűkös terek maximális kihasználását szem előtt tartva az építész csak vertikálisan tagolhatta a tornyot. A Gran Meditarreano-ban helyet kapott egy automata parkoló, és egy nyilvános töltőállomás is ahol bárki feltankolhatja elektromos autóját.
A multifunkcionális torony emeletein lakosztályok, hotel, bárok, éttermek, közösségi farmok és kertek, úszómedencék, közösségi irodák, oktatási és rendezvényhelyszínek találhatók. Az egyes sejtszerű elemekben a mediterrán és Holt-tengeri térségre oly jellemző dús növényzet burjánzik.
Ha a megvalósulás fázisába lép a terv, a Gran Meditarreano-val a legmodernebb építészeti és digitális technológiák felhasználásával Tel-Aviv építészeti szövete karakterében lép tovább a változás, a korszerűség irányában.

Projekt adatok:
Helyszín: Tel Aviv, Izrael
Program: vegyes funkciójú magasépület
Építész: David Tajchman
Tervezők: Luc Izri, David Tajchman
Tervezés: 2016 márciustól
Státusz: folyamatban
Díaj: Architizer A+ Award 2017 Winner
Fotó: David Tajchman

Forrás: www.designboom.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások