Java | 2017.12.13
A hazai templomépítészet egyik építészeti remeke a fóti plébániatemplom megújulását a kormány összesen 550 millió forinttal támogatja és plusz 350 millióval a katolikus óvoda megépítését is – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi kapcsolatokért is felelős helyettes államtitkára.

Fülöp Attila a templombúcsú ünnepén elmondta, hogy ez az összeg a plébániatemplom teljes felújítására nem lesz elegendő, de például a fűtés-korszerűsítés, valamint a templom szigetelése és fontosabb statikai felújításainak költségeit fedezni tudja. Az óvoda építése jelenleg a tervezés fázisában van.

Fülöp Attila kitért arra, hogy Magyarországon és Európában súlyos viták folynak arról, mit jelent a múltunk, a jelenünk és a jövőnk. Számunkra a keresztény hagyományok és gyökerek megőrzése különösen fontos, ezért is újulhatott meg a közelmúltban 1600 templom és plébánia. Az építésnél fontosabbak azok az egyházközségek, amelyek élni akarnak, ezért minden felújított templom egy új reménység is egyben – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Ma a Vigadó mellett ez a templom a magyar romantika egyik legjelentősebb alkotása.


A templomról

1845-ben gróf Károlyi István olyan templomot kívánt Fóton építtetni, amely egyben családi temetkezőhelyül is szolgál. A tervek elkészítésére Ybl Miklóst kérte fel. Az épület átadására 1855-ben került sor. Valójában nem is egy, hanem két, egymás fölé épített templomból áll a négytornyos, háromhajós, monumentális építmény. A homlokzaton a Szeplőtlen Szűz 3 méter magas szobra látható.

Belépve elénk tárul a bazilikára általánosan jellemző térkialakítás és gazdag ornamentika. A templom három hajója közül a középső mennyezete kazettás, aranyozott gerendázattal készült. A két oldalhajó egy-egy mellékoltárhoz vezet, a bal oldali oltárkép a sárkánnyal viaskodó Szent Györgyöt, a jobb oldali Szent Franciskát ábrázolja. Hagyomány szerint gróf Károlyi Istvánt és családját Karl Blaas festő örökítette meg. A középhajóból márványlépcső vezet fel a szentélybe, melynek boltozatát és oldalait freskók díszítik. A főoltár képe a Szűz Máriát ábrázolja.

Lent, az altemplomban található Károlyi István és családtagjainak sírhelye. Gaetano Bianchini egyedülálló márványberakásos intarziája díszíti a sírkápolna szentélyében álló fekete márványoltárt; ez a templom művészileg legértékesebb alkotása. A jobboldali torony alatt lévő kápolnában van Szent Lucentius vétranú ereklyéje, egyházi tekintetben a templomnak ez a legnagyobb kincse. A vértanú földi maradványait IX. Pius pápa ajándékozta a templomnak; személyesen ismerték egymást Károlyi István gróffal, s a pápa ezzel a ereklyével jutalmazta a hitért és a művészetekért egyaránt nagy áldozatokat hozó grófot. Nem tudjuk, hogy valójában mekkora is volt ez az áldozat, mivel Károlyi István bőkezűségét nem fitoktatva minden számlát megsemmisített, amely az építkezés és a külföldi mesterek megfizetését igazolta.

A fotók egy fotópályázat anyagából valók! (muemlékem.hu-ról)

Forrás: Pestbuda.hu
 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások