Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Öt nő vádolta meg zaklatással a 83 éves sztárépítészt
Tervpályázatot írnak ki a budai szuperkórház tervezésére
Klímapajzzsal védekezik Dánia legenergiahatékonyabb laborépülete
A végsőkig tökéletes új Apple központ össze-vissza töri az alkalmazottakat
Egy hónapon át lehet pályázni a népi építészeti értékek megőrzésére
Ha jobb ötlet nincs, csavarjunk rajta egyet!
Legendás indiai építész kapta idén a szakma "Nobel-díját", a Pritzkert
Budapest és Bécs, Bécs és Budapest – építészeti örökségünk képekben
Európa első okostelefonnal vezérelhető hotele nyílt meg Budapesten
Visszanyeri patinás homlokzatát a Corvin Áruház
Kertek alá rejtőző önellátó jin-jang ház
Befejeződött a makói Hagymaház felújítása
Új látványtervek érkeztek a múzeumszakmai központról
Címkék: Budapest, Mol Campus, BudaPart, Foster + Partners


Tudta? Hamarosan felhőkarcoló-stop lesz Budapesten!
sebesp 2017. december 15.      
Minden korábbi rekordot megdöntve 144 felhőkarcoló épült 2017-ben, de ennek most vége, ugyanis Budapesten 65 méter magas lehet a legmagasabb épület a jövőben – jelentette be az ügyben illetékes Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 106. Kormányinfón.

A Magas Épületek és Városi Lakóhelyek Bizottsága – Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) – éves jelentéséből kiderül, hogy a 144 szuper-magas (200 méteres vagy annál magasabb) felhőkarcoló építését fejezték be 2017-ben, 23 különböző országban. Jövőre ez a szám 160 is lehet, de nekünk nem kell e káros, nemzetközi szintre lépett szenvedély begyűrűzésétől tartanunk.

Egy már a parlament előtt fekvő törvényjavaslat értelmében a kormány megtiltaná, hogy Budapesten 65 méternél magasabb ingatlan épüljön. Ezt Lázár János csütörtökön meg is erősítette, ami azt bizonyítja, hogy ez nemcsak egy ötlet, hanem konkrét kormányzati terv.

Nem teljesen világos, hogy milyen fejlesztéseket akar a kormány korlátozni a törvénymódosítással, miszerint 65 méternél magasabb épületet ne épülhessen Budapesten, arra csak ötletelni lehet. Ennél magasabb épület tervéről szóló elképzelést csak igen kevesen mutattak be ugyanis mostanában Budapesten, ez persze nem zárja ki, hogy sokan mások dédelgetnek ilyen terveket Budapesten.

Az egyik már napvilágot látott terv a Mol Campus a Kopaszi-gátnál, a BudaPart városközpont projekt keretében. A cég a brit Foster + Partners iroda tervei alapján készülő 120 méter magas törpe felhőkarcolóba költözne itt 2021-re. A HB Reavis Árpád hídnál épülő Agora projektje is tartalmaz 65 méternél magasabb épületeket a távolabbi ütemekben, legutóbb pedig az MNB alapítványok vagyonkezelőjének álmairól számoltunk be

A 200 méteres nemzetközi limit felét éppen csak túllépő Mol álláspontja az ügyben a következő: "A Kopaszi-gát mellé tervezett Mol-székház területe a hatályos jogszabályok és törvényi előírás szerint megfelel az érvényes fővárosi és kerületi szabályozásnak. A Mol minden esetben, így ezúttal is a szabályok szerint jár el. A Mol tulajdonában álló telken épülő irodaház tervezési és építési munkálatai az eredeti ütemterv szerint haladnak, így az új székház előreláthatólag 2021-re elkészül."

Forrás: www.portfolio.hu
www.dezeen.com

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 7 (5 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©