hír fejlesztés Kecskemét Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet Modern Városok Program

Európai színtű zenei fellegvárrá alakul a Kodály Zoltán Zenepedagógia Intézet Kecskeméten


Java | 2017.12.18
A Modern Városok Program keretében induló 4 milliárd forintnyi hazai és európai uniós forrásból induló komplex fejlesztés első ütemében valósul meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetének korszerűsítése.

Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora a helyszínen jelentette be az induló fejlesztést Kodály Zoltán születésének 135. évfordulóján. A beruházás három kecskeméti ingatlant érint összesen:
• A Zeneakadémia vagyonkezelésében lévő Katona József téri műemlék kolostorépületet. 1975 óta a zenének otthont adó régi kolostor átépítési terveit annak idején Kerényi József készítette.
• a Kodály Intézet és a Kada Elek szakközépiskola által közösen használt, az 1980-as években átadott épületet,
• valamint a szomszédos Kada Elek középiskola épületét.

Ezután a korábbi szakközépiskolai ingatlanon egy új épületet kiviteleznek, továbbá teljesen felújítják a hozzá kapcsolódó épületszárnyat. Az épületek által körülhatárolt Kodály-kert fejlesztése is megvalósul, a kertben egy 250300 fő befogadására alkalmas hangversenyterem is létrejön. Ugyanitt kap majd helyet a 100 hallgató szállására alkalmas új kollégium, valamint bővül a könyvtár és az archívum raktárterülete is.

A rektor úgy fogalmazott, hogy a megújuló intézet a kodályi alapokon nyugvó zeneoktatás valódi fellegvárává válhat. „Alkalmassá válik a nemzetközi tekintélynek örvendő foglalkozások, nyári kurzusok lebonyolítására, valamint a zeneszerző és zenetudós szellemi hagyatékának őrzésére, életművének ápolására és kutatására” mondta Vigh Andrea. Nemes László Norbert igazgató kiemelte, tíz év óta egyre többen jelentkeznek az intézményükbe, ez teszi indokolttá a Kodály Intézet infrastrukturális fejlesztését.


Forrás: Webrádió.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások