sebesp | 2018.01.01
... avagy, ha már utálsz bejárni a munkahelyedre, legalább útközben szórakoztasson valami.

Will Alsop angol építész számos különleges tervével lepte már meg a nagyközönséget. Egyik legismertebb közé tartozik a kanadai Ontario College of Art and Design (OCAD) színes pálcikákon álló pepita doboza, vagy a londoni Peckham Library, melyért Stirling-díjjal jutalmazták.

Nemrégiben két metróállomás készült el tervei alapján Torontóban.

"Elképzeltem egy nagyon hideg, fájdalmas januári reggelt egy nagy csomó emberrel, akik a valószínűleg nem túlrajongott munkahelyükre tartanak. Azt akarom, hogy tartogasson egy kis élvezetet, szórakozást számukra is az épület" mondta Alsop. "A katedrálisok inspiráltak arra, hogy az állomás bejáratait két szoborszerű ​​szerkezetként tervezzem meg, így lettek magasabbak a kelleténél, megnövelve vizuális jelentőségüket."

A Pioneer Village busz- és metróállomás épületeinek burkolata időjárásálló cortenacél elemekből készült, amelyek egymást tükrözik formájukban és méretükben. A buszpályaudvar hatalmas, konzolos tetővel rendelkezik, hogy menedéket biztosítson a várakozó utasoknak. Felületét fűvel ültették be.

A másik állomás, Finch West közreműködő klépzőművésze Bruce McLean, aki Alsop hosszú távú alkotótársa. McLean minden látható aspektusában határterületet akart képezni a kpépzőművészet és az építészet között. Az alkotót a klasszikus építészet remekei ihlették, többek között a görög kariatidák.


Forrás: bdonline.co.uk

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások