hír épületek Hagymatikum Makó Makovecz Imre

Hagymatikum fejlesztés, miért is? Nyolcmilliárdért!


sebesp | 2018.01.02
Nyolc milliárdot ad a kormány Makovecz Imre csak veszteséggel üzemeltethető makói épületének fejlesztésére. Óhatatlanul felmerül a kérdés az építész felelősségéről, nem tartozik-e egy új beruházás előkészítésekor figyelembe veendő szempontok közé a gazdaságos megvalósíthatóság és üzemeltethetőség?

Nyolcmilliárd forintot ad a kormány a veszteséges makói termálfürdő fejlesztésére. A komplexumot a 2011-ben elhunyt Makovecz Imre tervezte, és a pénzt épp az építész életművének gondozására hivatkozva kapja a város három részletben.

A Hagymatikum gyógyfürdő alig öt éve készült el négymilliárd forintból, de az önkormányzatnak a nyitás óta be kell szállnia a fenntartásba, hogy a fürdő működni tudjon.

Az egy évvel ezelőtti hírek 2,5 milliárd, új családi élményzónát magába foglaló fejlesztési költségről szóltak, de most ennek több, mint háromszorosáról döntöttek a részletek ismertetése nélkül. Korbban arról is hírt adtunk, hogy a komplexumhoz tartozó tanuszoda korszerűtlen, de fejlesztesse komoly akadályokba ütközik.

Nehéz kikerülni a kérdést, hogy szabad-e egy eleve veszteségre ítélt beruházást az adófizetők pénzéből finanszírozni, de azt is érdemes lenne vizsgálni, hogy egy építész tehetségét pusztán a téralkotás, formai elemek egyedisége, vagy netán a anyagi értelemben is sikeres épületek határozzák meg.

hirtv.hu

A helyszínen az a benyomásom volt a megnyitás után nem sokkal, hogy a rendkívüli épület színvonalához  ezúttal valóban szakszerű épületszerkezeti megoldásokkal, tartós anyagokkal  a turisztikai program nem megfelelő. Konkrétabban: gyermekeim pillanatok alatt átcsábultak a közeli mórahalmi fürdőbe, ami nem olyan különleges, és nincs annyi extra speciális szanunafajta, viszont sok a csúszda, és olcsók a büfék. Itt nem az épülettel volt a baj, szerintem. Tehát a szerző kérdésére a sem-sem válasz tűnik jónak  a szerk. Ceterum censeo, és talán jó lenne az építészi életmű kiteljesítésére szánt összegnek egy töredéke summával Molnár Farkas életművét is kiteljesíteni, például a Magyar Szentföld templomot...

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások