sebesp | 2018.01.11
Goldfinger Ernő egyetlen 1960-as években épült, nagyrészt eredetiben fennmaradt és műemléki védettség alatt álló villaépületét nemrég egymilliárdért dobták piacra.

A Teesdale House nagy költségvetéssel épült London környékén. Jack Perry üzletember számára készült, aki komoly nyereséget termelt az 1950-es és 1960-as években fellendülő kínai kereskedelemi kapcsolatai révén.

Goldfinger Ernőnek ez a háború utáni időkbőlaz egyetlen , eredeti állapotban fennmaradt háza. Az építész itt minőségi anyagokkal és csúcsminőséggel valósíthatta meg elképzeléseit a magas költségvetési keretnek köszönhetően. A ház legtöbb technikai alkalmatossága még mindig működik.

A Goldfinger ikonikus betonlakótornyaival ellentétben lapostetős, nagyrészt fával burkolt múlt század közepi ingatlan békésebb hangon szólal meg. A padlótól a mennyezetig futó üvegfalakkal körülvett ház összes helyisége egyetlen szinten helyezkedik el. A központi télikert köré szervezett lakótér részei egybenyílnak.

Belépve nagy nyitott szalon és étkező fogad, amely a déli fekvésű teraszra nyílik. Ideális egy parti számára. A hálószoba-blokk magába foglal egy tágas lakosztályt, nagy fürdőszobával az kertre néző kilátással, valamint három további saját fürdőhelyiséggel ellátott szobával. Van itt még vendégruhatár, mosókonyha és bőséges tárolóhely is.

Az eredeti burkolatok és egyéb részletek is különlegesek, nem utolsósorban a fagerendák, valamint az önálló falba épített, márványburkolatú kandalló, az eredeti szekrények, a kőburkolatú padló és még sok más.

A külsőről is érdemes szólni. A Teesdale-et a kapukon keresztül egy hosszú behajtó úton lehet megközelíteni. A több mint egymilliárd forintért (3 millió brit font) kínált épülethez négy hektár földterület tartozik.

Forrás: historicengland.org.uk / search.savills.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások