Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Elhunyt Zalaváry Lajos építőművész
Dübörgött az építőipar 2017-ben
Földre szállt fekete lyuk: itt a világ legsötétebb épülete
Elkészült a világ legmagasabb szállodája
Ahol zsarnokság van, ott... tegyetek valami jót, építészek!
Függönyöket behúzni, jönnek a városképvédő drónok!
Európa egyik legkorszerűbb néprajzi múzeuma épül Budapesten – videó
Francia szervezők tanulmányozzák a Duna Arénát
Komplex ösztöndíjprogramot indít szeptembertől a BME Építőmérnöki Kar
Új Duna-hidak sora jön hamarosan
David Adjaye Afroamerikai Történelmi Múzeuma lett a legjobb dizájn 2017-ben
Új épületbe költözik a Gyermekek Háza
Nem mindenki örül a Zaha Hadid Architects új ikertornyainak
Címkék: Egyesült Királyság, Sheffield, Twelve Architects, oktatási épület, egyetem


Gyémántba szőtt tudomány
sebesp 2018. január 21.      
Izgalmas homlokzattal hívja fel magára a figyelmet az új sheffieldi egyetemi épület. Nevét is a külső formájáról kapta: The Diamond – A gyémánt, amely erős kontrasztban áll a körülötte lévő levő történelmi épületekkel.

Üveg és eloxált alumínium homlokzatát különböző méretű és a fénytörés eredményeként változó színű rombuszok gyémántszemekként összefonódó szövete alkotja. A tervezők szerint a az épülettömb homlokzatát annak a sejtekből összeépülő robotszerkezetnek a mintájára tervezték, amelyet az egyetemen az acél mikroszerkezetének feldolgozása közben végbemenő átalakulásának modellezésére használnak.

A homlokzat hivatott gondoskodni a belső terekbe jutó természetes fény szabályozásáról is, így az északi oldalon nagyobb, a délin kisebb ablaknyílásoknak biztosít helyet a látványos szövet.

A londoni Twelve Architects egy olyan épületet hozott létre, amely közvetlen közelről vállalja a kontrasztot környezetével. A kontextussal felvállalt erős ellenpont nem volt teljesen vitamentes az engedélyezési folyamat során, de végül elfogadták a korai tervfázisokat még az RMJM iroda színeiben kidolgozó építészek koncepcióját.

A belső tér természetes szellőzésű központi tér hengeres kuckókkal, amelyeket informális tanulásra és csoportos beszélgetésekre használnak.

A könyvtárak, tantermek, irodák és laboratóriumok az átrium északi és déli oldalán helyezkednek el, padlótól mennyezetig futó üvegfelülettel kapcsolódva a központi térhez. Az alsó szinten egy sor előadóterem található, összesen 1500 férőhellyel.

Az épületben Sheffield egyre növekvő, 2021-ig megduplázódó mérnöki fakultásának befogadására épült. Az új terek elősegítik az együttműködést és megkönnyítik az interdiszciplináris projekteket.

Fotók: SP

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 16 (8 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©