pályázat tervek nemzeti emlékhely Székesfehérvár tervpályázat

Lezárult a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyre kiírt építészeti pályázat


sebesp | 2018.01.23
Lezárult a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) által meghirdetett Székesfehérvár történeti központja 2017 című építészeti pályázat, amelynek ünnepélyes eredményhirdetését a Magyar Kultúra Napján rendezték meg az egykori koronázóvárosban.

Marosi Miklós, az MMA alelnöke rámutatott, hogy az Építőművészeti Tagozat által a Nemzeti Emlékhelyre kiírt pályázattal igyekeztek a 40 év alatti, fiatal építészek gondolatait megismerni, s ötleteikkel a "holtpontról elmozdítani a Romkert építésének megvalósítását". Emlékeztetett arra, hogy régi cél "a magyarság bölcsőjében" olyan egyedülálló építésztörténeti, régészeti helyszín kialakítása, amely az Árpád-ház szellemi és tárgyi örökségét meg tudja idézni, továbbá a "dicsőséges évszázadok romjain képes egyszerre zarándokhely és világi központ lenni".

Turányi Gábor építész, a bírálóbizottság társelnöke elmondta, hogy 14 pályamű érkezett és mindegyiket díjazták, mert azok "hozzá tudnak tenni a közös gondolkodáshoz", ami elvezethet a hely végleges kialakításához.

Turányi Gábor közölte, hogy a tizennégy pályamű közül tíz bruttó 300 000 forintos díjat kapott, míg három kiemelt elismerésben részesült, ami bruttó 600 – 600 000 forintot jelentett. Dósa Papp Tamás pályázata volt az egyetlen, amely bruttó 1,2 millió forintos díjazásban részesült.

Cser-Palkovics András polgármester úgy vélte, hogy mind az MMA, mind az építészek nehéz feladatra vállalkoztak, hiszen a magyar nemzet életében meghatározó, kiemelkedő helyszínről van szó. Megjegyezte, hogy korábban is voltak a Romkert végleges formájára vonatkozó tervpályázatok, amelyek mindig segítették a továbblépést, de megoldásra nem vezettek.

A díjkiosztót követően Vargha Tamás országgyűlési képviselő és Marosi Miklós nyitotta meg a pályázathoz kapcsolódó kiállítást az Új Magyar Képtárban.

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata „Székesfehérvár történeti központja 2017" megnevezéssel hirdetett nyílt, építészeti tematikájú pályázatot.
A pályázat keretében egy karakteres építészeti eszközökkel megfogalmazott, az egyedülálló építészettörténeti és régészeti emlékeket méltó módon bemutató hely megfogalmazására tett gondolatokat és javaslatokat vártak Székesfehérvár történelmi központjában, ahol a látogatók a megtervezésre kerülő térben megismerkedhetnek az Árpád-ház szellemi és tárgyi örökségével.

A felhívásra 14 pályamű érkezett. A Bírálóbizottság többszöri áttekintés, majd vita és elemzés után egybehangzó szavazással döntött: a díjazásra rendelkezésre álló teljes összeg (bruttó 6 000 000.- Ft) felhasználását javasolta.

A döntést követően a díjazásra és elismerésre javasolt pályaművekhez tartozó borítékok felbontása következett, amelynek alapján a pályázat díjazottjai a következők.

Bruttó 1 200 000 Ft díjazással:
a 3. sorszámú pályamű, szerzője: Dósa Papp Tamás

Kiemelt elismerésben részesülnek bruttó 600 000 Ft díjazással:
a 8. sorszámú pályamű, szerzői: Bajusz Csaba Ádám, Salacz Ádám, Vadász Balázs
a 12. sorszámú pályamű, szerzői: Juhász Nagy Balázs, Bodnár-Paripás Emőke
a 13. sorszámú pályamű, szerzői: Kőhalmy Nóra, Fridrich László, Funk Bogdán

Elismerésben részesülnek bruttó 300 000 Ft díjazással:
az 1. sorszámú pályamű, szerzői: Weiszkopf András, Sógor Ákos, Ránki Soma Boldizsár
a 2. sorszámú pályamű, szerzője: Stágel Soma
a 4. sorszámú pályamű, szerzője: Nonn Zsuzsánna
az 5. sorszámú pályamű, szerzője: Szabó Renáta
a 6. sorszámú pályamű, szerzője: Mester Ádám
a 7. sorszámú pályamű, szerzői: Szigeti Vajk István, Albert Csaba, Molnár Zsolt
a 9. sorszámú pályamű, szerzői: Makara Tamás, Őrfi József
a 10. sorszámú pályamű, szerzője: Boór Bernadett
a 11. sorszámú pályamű, szerzője: Szecskő Heléna
a 14. sorszámú pályamű, szerzője: Németh Márk

A Bírálóbizottság összegző véleménye, javaslatai:

A pályázat sikeresnek bizonyult. A beérkezett tizennégy pályamű mindegyike tartalmaz értékeket. Látható és kitapintható a hely és a téma iránti tisztelet. Talán éppen ez gátolhatta a Pályázókat abban, hogy felszabadultabban és frissebben szárnyaljanak.

A Bírálóbizottság értékelte azon munkákat, amelyek a hellyel és programmal való erős elkötelezettségre utalnak. Ezt az affinitást még akkor is pozitívan ítélte meg, ha a konkrét megoldások nem mindenben helytállóak.

A javaslatok zöme városi térként is szolgáló védőfödémet emel a romterület felett. Ezt önmagában kevésnek ítélték a bírálók. Előbbre mutatóak azok a megoldások, amelyek további építményt javasolnak a térre. Ám ezek közül kevesen elemzik a hely örökségéhez, szellemiségéhez és a környező városi szövethez való szellemi-fizikai viszonyt.

A legmagasabb díjazásban részesült pályamű kutatja mélyebben a hellyel, a környezettel, sőt a koronázó bazilikával az eszmei-formai kapcsolatot. Bár megnyugtató megoldást nem nyújt, ám értékes javaslatot ad a nemzet életében egyedülálló jelentőségű belső tér elméleti rekonstrukciójára.

A Bírálóbizottság azzal ajánlja jó szívvel a városnak a pályaműveket, hogy a felvetett építészeti gondolatok kiinduló alapként szolgálhatnak a további lépésekhez.

Forrás: MTI / MMA.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások