hír épületek tervek Futureal Well minősítési rendszer zöld építészet

A Futureal három projektje a Well minősítési rendszernek megfelelő első európai példák


Java | 2018.02.01
A Futureal három hazai projektje Európában elsőként egyszerre szerezte meg a WELL Building Platina előminősítést. Az Advance Towert, a Corvin 5 és a Budapest One irodaparkot a dolgozók egészségi állapotára és hangulatára pozitív hatást gyakorló szempontok szerint tervezték és üzemeltetik majd.

A Futureal rendezvényét stílszerűen a befejezés előtt álló Advance Tower tetején tartották, ahol a szakma képviselői előtt mutatták be az jövő irodáit, ismertetve az egészséges munkakörnyezetet a Well minősítési rendszer kritériumai alapján.

A washingtoni székhelyű International WELL Building Institute minősítésének célja, hogy az irodaházak a környezetvédelem mellett a dolgozók egészségére, közérzetére és komfortérzetére is kedvező hatással legyenek. Világszerte ezideig mindössze 34 irodaépület rendelkezik WELL előminősítéssel. Ezek közül a Futureal-csoportnak első európai fejlesztőként egyszerre három projektje is a WELL Platina előminősítését szerezte meg. A vállalat fejlesztései közül a Váci úti irodafolyosón épülő Advance Tower, a kelenföldi intermodális csomópontnál megvalósuló Budapest ONE, illetve a Corvin Sétányon fejlesztett Corvin Technology & Science Park (Corvin 5) irodakomplexumok szerepelnek a listán.

"A Futureal-csoport elkötelezte magát, hogy az összes jövőbeni fejlesztését a WELL irányelvei szerint valósítja meg, hiszen a környezettudatosság részeként az épülethasználók egészségét az egyik legfontosabb tényezőnek kell tekinteni a tervezés során. A LEED és a BREEAM minősítési rendszerek a WELL Building besorolással kiegészítve egy olyan egységes rendszert jelentenek, amely a környezettudatosság teljes spektrumán kiemelkedő épületek létrehozását eredményezi" – magyarázta Tatár Tibor, a Futureal vezérigazgatója.

Az Advance Tower irodaház első ütemének munkálatait 2016 végén kezdte meg a vállalat a Váci úton. A két ütemben megvalósuló, összesen 20 000 m2-es épület BREEAM-tanúsítványt szerzett, így a legszigorúbb fenntarthatósági követelményeknek is megfelel. A Corvin Technology & Science Park (Corvin 5) első ütemét pedig várhatóan 2018 végén adják át. A két ütemben megépülő, összesen 27 000 m2-es irodaház a Nokia Skypark irodaház szomszédságában helyezkedik el. A harmadik fejlesztés, a 70 000 m2-es Budapest One irodapark Őrmezőn több ütemben készül el. Az 1. ütem 25 000 mbérirodát és 2 600 mkereskedelmi és szolgáltató egységet foglal magában.

"Az irodaházakban az átlagosnál jobb minőségű levegő, szigorú előírások szerint kivitelezett légtechnikai rendszer, a WELL követelményeinek megfelelő, még magasabb minőségű, rendszeresen ellenőrzött ivóvíz, a hazainál sokkal szigorúbb, nemzetközi szabványoknak megfelelő teljes körű akadálymentesség, egészségesebb táplálkozási lehetőségek, a rendszeres mozgás lehetősége, illetve a művészetek és a természet megjelenése várja majd a dolgozókat, hogy mentális és fizikai állapotuk frissen tartásával hatékonyabban végezhessék napi munkájukat” – mondta Radványi Gábor, a Futureal főépítésze, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) alelnöke.

Forrás: Realista.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások