hír Deutinger Trump zsarnokság

Ahol zsarnokság van, ott... tegyetek valami jót, építészek!


sebesp | 2018.02.03
Egy új könyv szerint – amely bemutatja, hogy a zsarnokok hogyan használják az építészetet és a mérnöki tervezést a lakosság ellenőrzésére – a Berlini Fal leomlása egy új globális folyamat kezdetét jelentette.

Theo Deutinger a Lars Müller kiadó által megjelentetett Handbook of Tyranny (A zsarnokság kézikönyve) című munkája műszaki rajzokkal és esszékkel foglalja össze a nacionalizmus, a terrorizmus és a multinacionális vállalatok hatalmát egy globalizált gazdaságban.

Az építész, író és szociokulturális térképész, Deutinger megmutatja, hogy a vasfüggöny 1989-es megszűnése óta bekövetkezett technológiai fejlődés a világon a zsarnokság fokozódásához vezetett, nem pedig a "békés globális jövő" reményének víziója felé.

A 160 oldalas könyv fejezetei a bunker-busting rakéták és a menekülttáborok, a tömegirányítás módszerei és a testi büntetés eszközei, a börtönök sejtjei és a hajléktalanellenes padok világát vizsgálják. Minden fejezet egy bevezetővel indul, amely felvázolja a téma politikai hátterét. Deutinger két hosszabb esszét is közread a témákról, egy határellenőrzéssel foglalkozó értekezést, valamint az amerikai újságíró, Brendan McGetrick munkáját a manmade rendszerek zsarnokságáról.

A tervezőknek "úgy kell dolgozniuk, hogy a világ jobb hely legyen". A falakról és kerítésekről szóló fejezetében megvizsgálja a militarizált határok elterjedését és a lézerek, érzékelők, kamerák és drónfigyeléssel ellátott "intelligens falak" virágzó üzletét.

Ha a Donald Trump amerikai elnök által beígért fal valaha megépül a mexikói határon, Deutinger szerint az lesz "a diktátor esztétikai öröksége". A becslések szerint 33 milliárd dollárba kerülő fal prototípusait már felállították, hogy teszteljék a védelmi képességüket. A pályázó építészek és vállalkozók feladata megvédeni pályamunkáik készítése során hozott döntéseiket.
Deutinger úgy véli, hogy a tervezőnek arra kellene elkötelezettnek lenniük, hogy "valami jót tegyenek" a társadalom érdekében. "Ez túl tágan értelmezhetőnek tűnhet, de úgy gondolom, fontos megérteni," mondta. "Ha valaki arra kéri, hogy tervezze meg a falat két nemzetállam között, vagy tervezzen elektromos széket, a használat egyértelműen világos. Mindenesetre a tervezőnek figyelembe kell vennie a terv emberi életekben mért költségét."

Deutinger rajzai a design sötét oldalát emelik ki. Neufert először 1936-ban kiadott építész referenciakönyvét veszi segítségül, amely 6 000 épülettípus és kapcsolódó tárgy relatív térbeli követelményeit tartalmazza. A zsarnokság kézikönyve ismétli a formátumot, de a dizájn sötét oldalán tervezett példákon keresztül egy eddig még feltáratlan összefoglalót tarthat az olvasó a kezében a korunk diktátorai által vagy számára készült tervekből.

A könyv ugyanolyan kritikus azokkal az építészekkel szemben, akik embereket korlátozó rendszereket terveznek, mint az ilyen erőszakos technológiákat elrendelő vezetőkkel szemben.

"A zsarnokság kézikönyve arra törekszik, hogy az építészeket elmozdítsa a számítógéptől, és szembesüljenek munkájuk politikai vetületével minden építész közös nyelve, a műszaki rajz közvetítésével" – mondja Deutinger.

Forrás: Dezeen.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások