hír épületek Magyar Táncművészeti Egyetem oktatas oktatási épület rekonstrukció új építés

Európai színvonalú táncművészeti oktatási központot adtak át az Amerikai úton


Java | 2018.02.05
A Magyar Táncművészeti Főiskola egyetemmé avatása után egy évvel adták át a felsőoktatási intézmény új komplexumát. Az új centrumot egy régi, leromlott állapotú épületegyüttes részbeni átépítésével alakították ki a Studio IN-EX tervei alapján. A beruházás 1,2 milliárd forintba került.

Az intézmény tevékenységében a táncművészet mellett a kezdetektől fogva jelen van a pedagógusképzés is. Először az Állami Balett Intézetben tanítottak időszakonként balettoktatókat, néptánccsoport-vezetőket és társastáncoktatókat, majd az 1970-es évek közepétől rendszeressé vált a több szakirányú táncpedagógus-képzés.

Az átépítés során az elavult egyszintes létesítményt elbontották és a helyén nagy belmagasságú, balett-termeknek otthont adó új épületet hoztak létre, amelyet nyaktaggal kapcsoltak a főépülethez. A korábban gondnoki funkciókat betöltő kisebb épületben az egyetem pénzügyi osztálya kapott helyet. Az épület átadásával véglegesen megszűnik az intézmény földrajzi széttagoltsága, és a Columbus utca–Dorozsmai utca–Amerikai út–Kacsóh Pongrác út által határolt területre koncentrálódik tevékenységének teljes spektruma. Átköltöztették az oktatási központot, amely 1976 óta – folyamatosan ideiglenes jelleggel – a Kazinczy utca 42-46-os szám alatt működött. Összességében a létesítmény három épületrészében három szinten 6 táncterem, 3 tanterem, 9 vendégszoba, öltözők, tanszéki és adminisztrációs irodák, közösségi terek, kiszolgáló helyiségek, közlekedők létesültek.

Az épületkomplexum az utóbbi évtizedek legjelentősebb táncművészeti beruházása, amely az intézményalapítókról (Lőrinc György és Merényi Zsuzsa) a Lőrinc–Merényi nevet kapta.

Rétvári Bence államtitkár az átadón kiemelte: mostantól egy helyen, modern körülmények között tevékenykedhet mintegy 500 egyetemi polgár. A politikus szavaiból kiderült, hogy az új campusban körbenézve látható az a fokozatváltás a magyar felsőoktatásban, amelyet az állam hirdetett meg.

Szakály György rektor ünnepi beszédében kifejezte örömét, hogy az egyetem művészei, oktatói és hallgatói egy világszínvonalú intézményben folytathatják a képzést. A Liszt Ferenc-díjas táncművész és balettigazgató külön megköszönte a kivitelező Laterex és a tervező Studio IN-EX munkáját, kiemelve a rugalmasságot és a türelmet, amit a vállalatok az építkezés során tanúsítottak.
A táncpedagógus-képzés az intézmény legexportképesebb ágazata, hiszen mesterei évek óta tartanak kihelyezett klasszikusbalett-tanári oktatást Zágrábban és Mariborban.

Az intézet jelentős pedagógiai módszertani fejlesztőközpontként idén már csatlakozott a Köznevelési intézmények művészetpedagógiai módszertani megújítása elnevezésű EFOP pályázathoz.

Forrás: Szinhaz.org

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások