Java | 2018.02.07
A kiválasztott épületek között szerepel a néhai sztárépítész Zaha Hadid utolsó munkája, s ez a terv is – az építészet határait feszegetve – légies íveivel és zöld építészetével hívja fel magára a figyelmet. Továbbá bemutatunk egy-egy épületet az MVRDV, a BIG, Thomas Heatherwick, SHL, OMA építészirodáktól is.

Leeza Soho Tower Zaha Hadid Architects

A Leeza Soho Tower 207 m magasan felfelé törő légies íveivel a világ legmagasabb átriumát adja. Zaha Hadid, az ívek királynőjének utolsó munkája ez a Peking nyugati részén épülő toronyház. Az épület energiafelhasználását a valós idejű környezeti adottságokat figyelembe vevő rendszerekkel csökkentik a lehető legalacsonyabbra; a mélygarázsban töltőállomások épülnek elektromos és hibrid autók számára, de lesz tárolóhely 2680 kerékpár számára is, sőt, öltözők és zuhanyzók is járnak majd hozzájuk.

Így süt a nap éjszaka – MVRDV

Szöulban olyan látványos, új szórakoztató központ épül, ahol a nap éjszaka is süt. Az extravagáns épület tervezője az MVRDV. A tervezők a főbejáratot egy gigantikus sárga folttal láttak el, amely a napkorongot idézi meg, és az éjszakai mesterséges megvilágítás a napsütés ragyogásához lesz hasonló. A közeli Incshon reptérről fel- és leszálló gépek utasai éjjel ámuló tanúi lehetnek ennek a különleges fényjelenségnek. De különleges és játékos lesz a többi bejárat is: az egyik félig felhúzott függönyt idéz majd, egy harmadikat pedig „kifordított” bejáratnak neveztek el, mert nem klasszikus homlokzat, hanem épületbelsőt idéző megoldások ölelik majd körül. A közel tízezer négyzetméteres épületegyüttest célratörő egyszerűséggel Nightclubnak nevezett központi épülete ezekkel a játékos építészeti megoldásokkal is jól tükrözi a bulinegyed vidám hangulatát, ahol lesz kaszinó, gyógyfürdő, tetőkert, bevásárlóközpont.

Erőmű és sípálya egyben – BIG (Bjarke Ingels Group)

Idén végre átadják a Bjarke Ingels Group tervezte Amager Bakke hőerőművet – a nem mindennapi épület lejtős tetején síelni is lehet majd. Ennek a szabadidőparknak 124 m magas kéménye időnként 25 m átmérőjű fehér gőzgyűrűket ereget majd, így ünnepel a hulladékból áramot előállító erőmű kéménye minden tonna elégetett szén-dioxid után. Valószínű, hogy ez a világon egyedülálló látványosság hamarosan Koppenhága új nevezetességévé válik.

Tetőcsók Londonban a King's Cross-nál – Heatherwick Studio

Thomas Heatherwick tervei nyomán teljesen felújítják, sőt kicsit át is alakítják a két, 1850-ben épült egykori széntárolót. Olyannyira, hogy az egymástól távol álló épületeket egy-egy ívelt tetővel kötik össze, így keletkezik egy fedett közösségi tér, a nyeregtetők pedig egy csókkal ünneplik a találkozást. Éttermek, galériák, koncerttermek – no, meg több mint hatvan üzlet nyílik a bővítést és teljes felújítást követően idén ősszel a londoni King’s Crossnál megújuló viktoriánus kori udvarban, a Coal Dropsban.

A Christchurch Library új épülete – SHL

Az új-zélandi Christchurch könyvtára összedőlt a 2010-11-es földrengésekben, az új épületet a dán Schmidt Hammer Lassen cég tervezte egy helyi iroda bevonásával. A 12 000 m2-es épület számos módon – többek közt helyi faanyagok használatával – utal a sziget déli részének őslakos törzse, a Ngai Tahu kultúrájára. A város újjáépítésében kulcsszerepet játszó 18 épület egyike az SHL Stúdió munkája. A földszint egy hatalmas közösségi tér lesz, mintegy a Cathedral Square meghosszabbítása. A másodikon gyerekkönyvtár és gyakorlószobák lesznek, míg maga a könyvtár az olvasótermekkel némileg elkülönül a harmadik szinten.

Színfalak mögött – OMA

A Tajvani Művészeti Központ első terveit Rem Kolhaas irodája még 2009-ben készítette. A három épület egy 1 500 néző befogadására képes nagyszínházból és két, egyaránt 800 fős kisebb színházteremből áll majd. Mindegyik képes lesz önállóan működni, ugyanakkor a színpadok mögötti terek és berendezések megosztva is használhatóak lesznek.

Forrás: Roadster.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások