Ware-Nagy Orsolya | 2018. február 8.
     
A Római Birodalom egykori határvonalának világörökségi helyszínné nyilvánítására négy ország közösen nyújtotta be nevezését az UNESCO-hoz – írja a Realista.hu.

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára a pénteki, budapesti sajtótájékoztatón elmondta: Magyarország Szlovákiával, Ausztriával és Németországgal közösen nyújtotta be pályázatát a mintegy 1 500 km hosszú Duna-szakasz világörökségi helyszínné nyilvánítására. A négy ország nevezését Magyarország koordinálja Visy Zsolt miniszteri biztos vezetésével. A közös nevezésről jövő év júniusában fog dönteni az UNESCO.

Visy Zsolt miniszteri biztos hangsúlyozta: a római limeshez kapcsolódó világörökségi pályázat gondolata és előkészítése csaknem 17 éve kezdődött el. A pécsi egyetem professzoraként évtizedeken át kutatta a római birodalom egykori határát. A 150 millió forintos állami keretből ebben az évben elkészül az összes helyszínn kitáblázása többnyelvű feliratokkal, képekkel és információkkal. "Annak idején a limes elválasztotta a római birodalom területét az úgynevezett barbár területektől, jelenleg pedig összekapcsolja mindazokat az országokat, amelyek ebben a világörökségi nevezési folyamatban részt vesznek" – foglalta össze Visy Zsolt.

A római limes közép-európai szakaszának világörökségi helyszínné nyilvánítása nem lenne előzmény nélküli: az észak-angliai Hadrianus-falat már 1987-ben felvették az UNESCO világörökségi helyszínei közé, és már ekkor felmerült, hogy a fal további, az Egyesült Királyság területén húzódó szakaszai is érdemesek lennének e kiemelt figyelemre és védelemre, mintegy előkészítve a teljes limes világörökségi helyszínné nyilvánítását. 2002-ben az Európai Archeológusok Társaságának thesszaloniki konferenciáján elfogadták a római limes mint nemzetközi sorozathelyszín létrehozásának gondolatát. 2005-ben Németországban összesen 550 km hosszú limes-szakasz lett világörökségi helyszín (Germania Superior és Raetia provinciák), 2008-ban pedig az Egyesült Királyság területén lévő 40 km hosszú Antoninus fal (Glasgow közelében) szintén bekerült a világörökségi helyszínek sorába. 

A pannóniai határszakasz teljes egésze folyami határt jelent a Duna mentén (Ripa Pannonica), ennek magyarországi szakasza közel 415 km hosszú, és fontos római kori települések (Aquincum/Óbuda, Brigetio/Szőny), egykori katonavárosok, kisebb települések és erődök sorát foglalja magában.

Források és bővebb leírás:
Realista.hu
Magyar Limes Szövetség

Világörökség.hu

Kapcsolódó korábbi cikkünk:
Visszaépítik az óbudai Hadrianus palotát, világörökségre jelölik a római erődrendszert

A szerző legújabb cikkei:
Új, kreditpontos online képzés a Tervlapon – Fent és lent a szigetelésben
Egyedi térkövet kapott Pákozd református gyülekezete
Új, kreditpontos online képzések a Tervlapon
Metamorfózis a Metszet 2018/1 számában
Az anyagok átváltozása az építészetben – Nemzetközi Építészkongresszus 2018
Közelmúltrombolás – lebontják az Olimpia Szállót
Látszó OSB lap – Miért ne?
Jön a 10. Budapesti Építészeti Filmnapok
Teljesen felújítják II. Rákóczi Ferenc szülőházát Borsiban
'Én nem is gondoltam volna' – ilyen volt az idei Webinárium
Első díjas a Nieto Sobejano Arquitectos drezdai múzeumterve
Veszprém városközpontjának átváltozásai a szocialista városépítés tükrében – 5. részKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 12 (6 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás


Konferencianaptár

Építési megoldások

Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik