épületek Michelangelo-terem műemlék rekonstrukció Román Csarnok Szépművészeti Múzeum

70 év után régi pompájában a Román Csarnok

A Szépművészeti Múzeum rekonstrukciója befejezés előtt áll


Java | 2018.02.13
A Szépművészeti Múzeum jelenleg zajló átfogó rekonstrukciójának leglátványosabb része a II. világháborúban megsérült Román Csarnok rekonstrukciójának befejezése. Az eredeti állapotában helyreállított gyönyörű csarnokot március második felében – március 15-étől húsvétig – a látogatók ingyenesen megtekinthetik.

A csaknem 900 m2 alapterületű Román Csarnok belső falfelületeit egyedülállóan gazdag falfestmények borították, melynek korhű megújításán mintegy 70 restaurátor dolgozott, és csaknem 2500 m2 falfelületet varázsoltak újjá.

A Szépművészeti Múzeum átfogó felújítása 14 000 m2-t érint, ez a múzeum alapterületének mintegy negyven százaléka. A rekonstrukció érinti többek között a reneszánsz stílusú Michelangelo-termet is, amely az elmúlt évtizedekben durván átalakítva, a látogatóktól elzárva, irodaként funkcionált. A felújításnak köszönhetően a Román Csarnokkal együtt csaknem 2000 m2-rel nőnek a múzeum kiállítóterei és a műtárgyraktáraknak is csaknem félezer m2-rel több hely jut majd a megújult épületben.

Hosszú évtizedek után végre megtörtént az épületszárny teljes műszaki modernizációja is, többek között kazánostul lecserélték a hetvenes évekből való gőzfűtést és a régi, elavult klímaberendezéseket. A tetőre napelemek és napkollektorok kerültek, gazdaságosabbá téve a múzeum üzemeltetését, és megtörtént az épület utólagos talajnedvesség elleni szigetelése is. Mindezekkel párhuzamosan új elektromos hálózatokat építettek ki, korszerűsítették a biztonsági, vagyonvédelmi, informatikai rendszereket, új teherliftet állítottak be, valamint a modern műtárgyszállításnak megfelelő „expedíciós folyosókat” is kialakítottak. A múzeum teljes akadálymentesítése is megtörtént: új liftek is kerültek az épületbe. A felújítás során egy új, térszint alatti, korszerű éttermet és kávézót is kialakítanak.

A Szépművészeti Múzeum kiállításainak újrarendezésével párhuzamosan költöznek a Várból ide a Magyar Nemzeti Galéria régi magyar gyűjteményei, ugyanis a Szépművészeti kiállítási koncepciója gyökeresen átalakul: több mint négy évtizedes távollét után a magyar művészet hazatér a Szépművészetibe, így a múzeum ezt követően az egyiptomi és az antikvitás művészete mellett a 18. század végéig együtt mutatja majd be az egyetemes és a magyar művészet történetét.

Balog Zoltán elmondása szerint a múzeum átfogó rekonstrukciójára és a több ezer műtárgy költöztetésére 15 milliárd forintot biztosított a kormányzat, ebből 8,3 milliárdot tett ki a Román Csarnok helyreállítása.
Baán László, a Szépművészeti múzeum főigazgatója, elmondta, szintén kiállítótér lesz az eddig irodaként működő, mostanra rekonstruált Schickedanz-terem, míg a Román Csarnok melletti, frissen felújított tér a múzeumpedagógiát szolgálja majd.
Az egész épület október 25-én nyílik meg a látogatók előtt egy Leonardo-kiállítással, amelynek a szintén most helyreállított, eddig nem látogatható Michelangelo-terem ad otthont.

Fotó: Mónus Márton, MTI

Forrás: MTI, www.hirado.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások