Java | 2018.02.15
Az egykori 2000 m²-es Törley csarnok, illetve a Törley tér és a Savoyai Jenő tér között található Oroszlános udvar együttesen alkalmas helyszíne lehet 22-30 hazai borvidék, azaz 3-400 pincészet borainak nemzetközi bemutatkozására.

Az ingatlan tulajdonosa jelenleg Budafok-Tétény önkormányzata. Az udvar és az épületcsoport – a Törley borcsarnok mellett itt található a volt Savoyai kastély két gazdasági épülete is – egyaránt felújításra szorul, bár az épületek szerkezetileg jó minőségűek. Az egykori Törley Borközpont alatt jó állapotú téglaboltíves pince is található. Az Oroszlános udvar feletti domboldalban pedig a Savoyai-kastély maradványaira épült egykori Törley-pezsgőgyár fekszik.

A nagyszabású terv realitását támasztja alá az a tény, hogy a kialakítható összes bruttó terület három szinten összesen 15 000 m2, így az ingatlan alkalmas a Kárpát-medence borvidékeinek, borászatainak, borkultúrájának értékesítéssel egybekötött reprezentatív bemutatására. A csarnokban pezsgő kulturális életet kívánnak megvalósítani, nagy létszámú rendezvényekkel, konferenciákkal, kiállítások, árverések, versenyek, film- és tv-produkciók rendezésével együtt, sőt, akár szállodai és éttermi funkcióra is lehetőség nyílhat. Az egyéb épületek alkalmasak lehetnek a borász szakmai szervezetek kihelyezett gasztronómiai és borászati tanfolyamainak megrendezésére.

Ezzel a nagyívű fejlesztésével Budafok bekerülhet a borkultúra nemzetközi vérkeringésébe.

Forrás: Pestpilis.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások