hír épületek cikk Liverpool múzeum Világörökség 3XN

Museum of Liverpool a 3XN-től

A Három Grácia lábai előtt


sebesp | 2011.07.29
Július közepén adták át a Museum of Liverpool eredetileg a 2009-es Európa Kulturális Fővárosa eseménysorozat központi elemének szánt új épületét.
Az Egyesült Királyságban az elmúlt száz évben megvalósult legnagyobb új nemzeti múzeum Liverpool központjában, a Mersey folyó partján fekszik. A dán 3XN tervezte laposan ívelő építmény azokat a kereskedelmi hajókat idézi, melyek egykor a kikötő látványát uralták. Forma és funkció a helyi lakosok igényit, a város történelmét és a hely kínálta lehetőségeket szintetizáló hosszú folyamat eredményeként jött létre. Ennek köszönhetően a létesítmény nem csupán múzeum, hanem találkozóhely, városi tér, ahol a turisták és a helyben élők egyaránt lazíthatnak a vízparti látványt élvezve.

Kim Herforth Niel, az épület tervezője szerint - „Ez a múzeum a várost több szinten is összeköti – fizikailag, társadalmilag és építészetileg. Kezdettől fogva a központi gondolatunk az volt, hogy egy olyan múzeumot alkossunk, amely a kapcsolatrendszerét fizikailag és szimbolikusan is kifejezi.” - A homlokzat kialakításáról az alábbiakat mondja: „A hagyományos homlokzatok gyakran túlságosan tagoltak –például ablakokkal. Szeretnék holisztikus építészetet létrehozni és az épületet a homlokzat mintázatával egységbe kötni. A domborműként megfogalmazott minta a homlokzatot fény és árnyék hatására folytonosan változóvá teszi. A cégnél dolgozó fiatal építészekkel együtt dolgozva az origami művészete inspirálta a létrejött felületet. Az eredmény nemcsak az esztétikából ered, így a homlokzaton felhasznált anyagok száma is csökkent, egyúttal a kőburkolat anyagának veszteségét is csökkenteni tudtuk.” A Bajorországból származó jura mészkövet üzemben rögzítették fémvázas panelekre, majd a kész homlokzatburkoló paneleket szerelték az épület acél vázához.

A helyszín valóban reprezentatív, a Világörökség listáján is szerepel. A kikötői sétány hátterében Liverpool jelképe, a „Három Grácia” (Royal Liver Building, Cunard Building, Harbour Board) magasba törő épületei, a szomszédságban pedig az Albert Dock, ahol a James Stirling tervezte Liverpool Tate, és a Beatles Story múzeumok kaptak helyet, a terület egyben a város kapuja a Mersey felől. A Világörökség címet egyébként egy másik tervezett vízparti projekt látszik veszélyeztetni, melynek magas épületével a bizottság nem teljesen elégedett.

Képek: Sebes 1-5; 3XN 6-7; Pillips 8
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások