épületek Amazon székház biophilic design NBBJ

Az Amazon formabontó új irodaháza Seattle belvárosában

A "biophilic design" szellemiségében készült mű tervezője az amerikai NBBJ iroda


Java | 2018.02.19
A világ legnagyobb internetes kereskedő cége minden tekintetben halad a korral. Ezt a tevékenységét meghatározó vezérelvet követi a meglepő architektúrájú új, Sphere névre hallgató, most átadott székházával is. A cég a tervezésre és a kivitelezésre összesen hét évet szánt, s a meghökkentő végeredmény nem maradt el.

Az Amazon 2010 és 2017 nyara között 3,7 milliárd dollárt költött az építkezésre és infrastruktúrafejlesztésre. A helyszín kiválasztásáért folyó versenyben összesen 238 város vett részt. Végül ebből 20 került be a döntőbe, ők feleltek meg a szigorú e-óriás kritériumainak, amelyek a következők: minimum egymillió lakos, helyi reptér, jó tömegközlekedés, változatos demográfiai összetétel és megfelelő számú helyi iskola.

A három kupolából álló komplexum legnagyobb gömbje körülbelül 27 m magas és 39 m átmérőjű. Az egész szerkezetet 2643 db átlátszó üvegtábla fedi be. A homlokzat geometriai mintázata a természetben is megtalálható. Az üveg alatt egy filmréteg segít szabályozni az infravörös sugárzás szintjét, ami kellemesen korlátozza a belső felmelegedést. Az épületbe lépve a szokásos irodaházi elrendezés helyett a Sphere-ben széles sétautak kanyarognak dús növényzettel körülvett környezetben. A fákból kialakított "fészkek" és tágas, nyitott terek váltogatják egymást, mintha épp egy erdei sétán járnánk. A világ minden tájáról mintegy 40 000 db növény érkezett ide. Az egyik leglátványosabb közülük egy Rubinak becézett, majdnem 17 m magas ficus rubiginosa.

Az Amazon a Headquarter2-ra 5 milliárd dollárt szán, és 50 ezer munkahelyet teremt majd.

Forrás: Iroda.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások