hír cikk EBI Építésaktivitási Jelentés magyar építési piac magyar építőipar projektinformáció

Sokéves rekordot döntött tavaly a hazai építőipar

Elemzés - EBI Építésaktivitási Jelentés


buildecon | 2018.02.21
Az EBI Építésaktivitási Jelentés 2017. IV. negyedéves számából kiderül, hogy 2017-ben sokéves rekordot döntött meg a magyar építőipar. 2017-ben a megindult kivitelezési munkák összértéke több mint 2100 milliárd forintot tett ki, amely összegre még soha nem volt példa.

Sokéves rekord dőlt meg

2017-ben a megindult kivitelezési munkák összértéke több mint 2100 milliárd forintot tett ki, amely összegre még soha nem volt példa. Az eddigi 2008-as maximum mindössze alig haladta meg az 1700 milliárd forintot. 2016-hoz képest 47 százalékkal magasabb összegben kezdődtek meg kivitelezések Magyarországon 2017-ben. Hagyományosan az utolsó negyedévben kevesebb építkezés indul, ami megfigyelhető volt a tavalyi évben is, az Aktivitás-Kezdés mutató értéke 350 milliárd forintot tett ki az október-decemberi időszakban, az előző negyedévek több mint 500 milliárd forintot meghaladó összegeit követően. (1.ábra)

A magasépítés növekedése a végéhez közelíthet?

2017-ben közel 1200 milliárd forint értékben léptek építési fázisba a különböző magasépítési projektek, az előző évhez képest így a szektor 22 százalékos növekedést produkált. A magasépítés lakásépítésen kívüli ágazatai esetében 12,4 százalékos bővülés volt megfigyelhető a megkezdett kivitelezések összértékében 2017 és 2016 között. A magasépítés húzóágának számító lakásépítések pedig az egész évet tekintve rekordösszegben indultak, az előző évhez képest 51 százalékos növekedést produkálva. A bővülés annak ellenére volt ilyen jelentős, hogy a negyedik negyedévben kevesebb kivitelezés kezdődött meg, mint az előző év azonos időszakában a magasépítési szektorban. Az előbbi szerényebb eredményekben komoly szerepe van a lakásépítési kedv mérséklődésének, de a nem lakáscélú magasépítések esetében is csökkent az Aktivitás-Kezdés mutató értéke a negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához képest.

A mélyépítés lendületben van

Az idei évben felpörögtek a mélyépítések hazánkban, összesen több mint 922 milliárd forint értékben kezdődtek meg kivitelezési munkák a szektorban, ami azt jelenti, hogy megduplázódott a kivitelezési fázisba lépő beruházások összértéke 2016-hoz képest. 2000 óta a legmagasabb értékben kezdődtek meg mélyépítési munkák hazánkban tavaly. A negyedik negyedévben az Aktivitás-Kezdés mutató 142 milliárd forintot tett ki, ami ugyan elmaradt az előző háromnegyedév számaitól, de még így is lényegesen magasabb összeg volt, mint a korábbi évek utolsó három hónapját jellemző összegek.

A különböző mélyépítési ágak közül, jelentős megugrás volt tapasztalható a nem út- és vasútépítések Aktivitás-Kezdés mutatójában, két és félszer annyi beruházás kivitelezése kezdődött meg 2017-ben, mint egy évvel korábban, összesen közel 450 milliárd forintos összeget elérve. A tavalyi évben jelentős mennyiségben indultak út- és vasútépítési projektek is, az Aktivitás-Mutató közel 69 százalékkal volt magasabb az előző évinél.

Közép-Magyarország még mindig erős szerepben

A megkezdett kivitelezési munkák meglehetősen egyenlőtlenül oszlanak el az országban, ráadásul ez az egyenlőtlenség az előző években tapasztalhatóhoz képest növekedett. A megkezdett építési munkák közel 50 százaléka a Közép-Magyarország régióra korlátozódott 2017-ben, míg a 2014-2016-os időszakban csupán az elindult kivitelezések 31 százaléka startolt itt. (2.ábra) Budapest és környékének részesedése az elindult projektekből 2005-2006-2007-ben volt utoljára ilyen magas.

A cikket írta: Tancsics Tünde - ELTINGA

Mi az az EBI Építésaktivitási Jelentés?

Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az ibuild.info a projektkutatással és a projektadatbázissal, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont és a Buildecon Építésgazdasági Kutató pedig a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá.

Az ibuild.info projektadatbázis rendszeres (negyedévenkénti) feldolgozásának célja, hogy az egyedi építési projektek adataiból olyan aggregátumokat alakítsunk ki, amelyek új információt hordoznak az építési piac szegmenseinek teljesítményéről. A lakásépítést külön, a nem-lakáscélú magasépítést 9, a mélyépítést 8 szegmensre osztva aggregáljuk az egyedi projektadatokat.


Megrendelés és érdeklődés: ebi@ibuild.info

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások