Födelmesi Tamás | 2018. február 24.
     
Egy kortárs anyaghasználattal rendelkező koncepcionálisan erős passzívház a Fekete-erdőből, amelyben megfelelő arányban párosulnak a hideg és meleg színek is.

Ez a passzívházzá nyilvánított családi ház a Duna forrásától nem messze, a Fekete-erdő közepén található Németországban. Az épület tömegformálásában nem csak a passzívháztervezési szempontok voltak mérvadóak. A tervező érzékenyen figyelt a környezetre, ezáltal az épület tervezésénél figyelembe vette a terepviszonyokat, és a kilátást a völgyre. Az épület északi oldala meglehetősen zárt, míg a déli oldal teljesen üvegezett, így kellő mennyiségű szoláris energiát nyer az épület. Minden belső tér a völgy irányába orientálódik,mivel egy gyönyörű völgy terül el az épület előtt. Ez az meglehetősen erős irányultság pedig biztosítja a kellő intimitást. Az épületet a tervező egy nagyon erős szalagos koncepcióra alapozta. Mind külső, mind belső megjelenésébe high-tech megformálássalú.

Gépészeti rendszerét tekintve az épület rendelkezik minden szükséges eszközzel, amelyet egy passzív ház megkíván: Hőszivattyú, szellőztetőrendszer, napkollektor, puffertartály.

Építészek: Murat Korkmazyürek m3-architekten
Helyszín: Haiterbach, Németország
Építés éve: 2010

Forrás: Homeadore.com; Architizer.com

A szerző legújabb cikkei:
Parazita építészet a Beszkidekben
Kínai történelmi ház renoválása
Modern villa Izraelben
Kockaház (kádárkocka) tervgyűjtési felhívás
Játékos terek Erdélyben
Helyi anyagokból épült orvoslak
Teleszkópos borászat
Családi ház kőpengék között
Panelrekonstrukció Szlovákiában
Barlangfürdő történelmi színtéren
Medence a tetőn
Fürdő rejtőzhet Thessaloniki főtere aláKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 12 (6 szavazatból)