hír cikk EBI Építésaktivitási Jelentés magyar építési piac projektinformáció szállodaépítés

Szállodaépítési boom Budapesten?

EBI Építésaktivitási Jelentés 2017. IV. negyedév


buildecon | 2018.02.28
Bár a válság jelentősen megtépázta a szállodaépítési kedvet, úgy tűnik, a javuló turisztikai látogatási és szállodai bevétel számok végül az építkezéseket is beindították. 2017-ben a megkezdett szálloda-beruházások 73%-a fővárost érintette – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.

Az EBI Építésaktivitási Jelentés legújabb kiadványa szerint, amely az ELTINGA, a Buildecon és az ibuild.info együttműködésének eredménye, a válság jelentősen megtépázta a szállodaépítési kedvet hazánkban, de úgy tűnik, hogy a javuló turisztikai látogatási és szállodai bevétel számok végül az építkezéseket is valamelyest beindították.

Azonban a kivitelezési fázisba lépő projektek összértéke még így is messze elmarad a korábbi jó évek szintjeitől. 2015-ben a szállodaépítések esetében az Aktivitás-Kezdés mutató értéke 41 milliárd forintot tett ki, 2017-ben 38,7 milliárd forint értékben kezdődtek meg szálloda kivitelezési munkálatok.

Területi elosztásban megnézve a szállodaépítéseket érdekes kép rajzolódik ki, jelentős különbség a korábbiakkal szemben, hogy a szállodaépítések főként Budapestet érintik. A 2017-ben megkezdett szálloda-beruházások 73 %-a Budapesten található, míg a város 2015-2016-ben 66-57 %-os részesedést ért el.

A fővárosban tehát dübörögnek a szállodaépítések, ami válság előtti időket idézi, a megkezdett kivitelezési munkák összértéke 2015 és 2017-ben is meghaladta a válság előtti maximumot. Egyelőre az átadások esetében még nem érhető tetten ez a növekedés, az idei évben azonban már több projekt befejezése is várható.

2018-ban fejezhetik be például az ibuild.info adatbázisa szerint a 2015-ben megkezdett Párisi Udvar projektet, amely az elmúlt évek egyik legnagyobb szálloda beruházása. De szintén az idén készülhet el a 2015-ben elindult Meininger Budapest Hotel építése is.

A sort pedig tovább lehet folytatni: már zajlik a Small Grand Hotel és a Hilton Garden Inn Budapest Hotel kivitelezése, és várhatóan 2019-ben átadják a jelenleg futó legnagyobb értékű projektet, a Matild Palotát is.

A vidéki projektek között a legnagyobb beruházások sorában a várhatóan idén átadásra kerülő nyíregyházi Hotel Sóstó SPA & Resort-ot lehet megemlíteni.

A cikket írta: Tancsics Tünde - ELTINGA

A teljes kiadvány megrendelésének feltételeiről és a kutatással kapcsolatos háttérinformációkról az ebi@ibuild.info címre írva kaphat tájékoztatást.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások