Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
2021-re megújul a Veszprémi Petőfi Színház és környezete
Máriaremetén 5,5 milliárd forintos uszodakomplexum fejlesztése kezdődik
A Zaha Hadid építésziroda futurisztikus lakóépülete New Yorkban
Megkapta az engedélyt a multifunkcionális parkolóház építésére is a Budapest Airport
Akik Budapest mai építészeti szövetét meghatározták – kiállítás nyílt a Budapesti Történeti Múzeumban
Az Advance Tower további építésére 10,5 milliárd forint hitelt vett fel a Futureal-csoport
Józsefvárosi sportpálya udvar fejlesztésére kiírt tervpályázat nyertese az Építész Stúdió Ingatlan Kft.
Idea Conference Kecskeméten március 8-9-én
Folytatódik a sikertörténet a Váci Greens "D" épületének átadásával
A fenntarthatóság új jelképe Honkongban az Aero Hive nevű dupla zöld tornya
Indul az Invalidusok házának, a mai Városházának a restaurálása
Elérte legmagasabb pontját az új nyíregyházi ökoszálló
Címkék: jövő városa, ökológia, CO2-kibocsátás, természetes energiatermelés, e-autó, Dubai, Egyesült Arab Emírségek


Még idén átadják a Dubai mellett épülő "jövő városát"
Java 2018. március 1.      
Az épülő ökováros iránymutató lehet a környezetvédő világnak már csak azért is, mert energiatermelése összességében nagyobb, mint, amennyit felhasznál, és széndioxid-kibocsátása is közelíti a kívánatos zéró határt. A követendő példa számos szigorú fenntarthatósági építési elvet valósít meg, a tömegközlekedés totális átalakítása mellett.

Az Egyesült Arab Emírségeket eddig a világ legnagyobb olajkitermelőjeként ismerhettük meg, de mesés gazdagságukat az ökológiai célok mellé teszik le. Célkitűzéseik között szerepel az energiatermelésük átalakítása, ezek szerint 2050-re elérik, hogy energiaszükségletük 75%-a már megújuló energiaforrásból valósuljon meg. Ha ez megvalósul, Dubai válik a világ legkisebb széndioxid-lábnyommal rendelkező városává.

Dubai központjától 29 kilométernyire, a helyi Diamond Developers nevű cég égisze alatt épül a 113 hektáron elterülő "jövő városa". Az említett fenntarthatósági adatok eléréséhez markánsan átalakítják a tömegközlekedést. Hagyományos autók helyett díjmentes e-tömegközlekedés és ingyenesen használható önvezető e-autók állnak majd a lakosok rendelkezésére, vagy ha maguk szeretnének modellt választani, akkor 10 000 dolláros támogatást kaphatnak új elektromos gépkocsi vásárlásához. A Dubai közlekedési vállalat január 22-én már alá is írta a megállapodást a vezető nélküli elektromos autók üzemeltetéséről. A közlekedési infrastruktúra persze csak egy szeletét képezi a fenntarthatóság szemléletének, hiszen minden egyes épület tetején napelemek sokasága szolgáltatja a természetes napenergiát.

Korábban már többször felmerült ehhez hasonló ötlet az Emírségekben, például az Abu-Dzabiban található Masdar városa, amely szintén megújuló energiaforrásokra támaszkodik. Masdar mégsem lett igazi sikertörténet, mivel a 40 000 fősre tervezett városban mindössze csak körülbelül 300-an laknak. Dubai Fenntartható Városa ennél már most is jobban áll, ugyanis már 1 800-an vásároltak lakást, és körülbelül 900-an bérelnek ingatlant.

A tervek szerint a 2013-ban elkezdett fejlesztés 2018 év végére fejeződik be. A két ütemben zajló építkezés első fázisában elkészült a 3 millió m2-es városrész, itt 500 villát, 89 lakóházat és 11 kupolás üvegházat 2015-ben adtak át. De ide tartozik még a 108 ezer m2-nyi iroda- és bolthálózat, valamint a fitneszközpont mesterséges tóval és lovasközponttal. A mostani második fázisban épül iskola, mecset, tudományos múzeum, bevásárlóközpont és egy 2 500 fő befogadására alkalmas közpark. Mindemellett találkozhatunk egy olyan fenntartható szállodával, amely a világon elsőként több energiát termel, mint amennyit felhasznál. Ez érvényes lesz az itteni új kutatóközpont épületére is.

Forrás: Ecolounge.hu

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (5 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©