Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Felavatták a Dunántúl legmagasabb kilátótornyát Nagykanizsán
Felavatták a Bence-hegyi kilátót Velencén.
Ez a színház csak egy csokornyakkendő
Év háza pályázat 2018: Új kategória – középülettel is lehet pályázni
Hatszintes fürdőpalota lesz az idei strandszezon legnagyobb dobása
Toronyórát lánccal? Nem, hotelt, tetején kiskastéllyal!
Öt nő vádolta meg zaklatással a 83 éves sztárépítészt
Tervpályázatot írnak ki a budai szuperkórház tervezésére
A végsőkig tökéletes új Apple központ össze-vissza töri az alkalmazottakat
Egy hónapon át lehet pályázni a népi építészeti értékek megőrzésére
Ha jobb ötlet nincs, csavarjunk rajta egyet!
Legendás indiai építész kapta idén a szakma "Nobel-díját", a Pritzkert
Címkék: Dánia, laboratórium, oktatási épület, C.F. Møller Architects


Klímapajzzsal védekezik Dánia legenergiahatékonyabb laborépülete
sebesp 2018. március 12.      
C.F. Møller tervei alapján elkészült Koppenhágában a Maersk Tower, amely egy korszerű kutatási épület, innovatív architektúrája optimális keretet teremt világszínvonalú egészségügyi kutatások számára.A Koppenhágai Egyetem orvosi karának bővítéseként elkészült új toronyban kutatási és oktatási létesítmények, konferenciaközpont, valamint előadótermek és tárgyalók kaptak helyet, minden a legújabb technológiákkal felszerelve.

A világszínvonalú egészségügyi kutatások építészeti hátterének megteremtése érdekében olyan helyszínt kellet tervezni, ahol számos találkozási lehetőség áll rendelkezésre – mind a különböző szakmai csoportok, mind a közszféra és a kutatóközösség között. Ez segíteni fogja a kutatási tevékenységek során szerzett ismeretek terjesztését, ami a tudás megosztásához és az új és úttörő kutatások inspirációjához vezet.

Az épület toronyként való megformálása eredményeként a zöld park nagy része meg tudott maradni, közpark jellege miatt pedig jobban integrálja a fejlesztést a környező városi negyedbe. "Lebegő ösvény" vezeti át a gyalogosokat és a kerékpárosokat a Maersk-torony egyes részei között, így a járókelőknek lehetősége nyílik arra, hogy nagyon közel kerüljenek az épülethez, sőt magukhoz a kutatókhoz.

A Maersk-torony egy alacsony szintszámú pódiumon ül, amely az összes közös létesítményt foglalja magában. Ez a terület nyitva áll a nagyközönség számára, átlátszó üveghomlokzata párbeszédet kezdeményez a zöld környezettel.

A kutatási létesítmények innovatív és modern laboratóriumokkal a toronyban találhatók. Minden egyes munkafolyamat során a különböző tevékenységeket egy hatékonyan kialakított útvonalra fűzték fel, csökkentve a távolságokat és erősítve az együttműködési lehetőségeket.

A Maersk-torony homlokzata a emeletmagas rézborítású lamellák rácsozatából épül fel. A lamellák klímapajzsként szolgálnak, amely a közvetlen napsugárzás és a túlmelegedés elleni védelmet szabályozza. Egyúttal tagolják a felületet, ezzel csökkentve a torony tömegét.

A 42 700 m2 összterületű Maersk-torony Dánia leghatékonyabb energiatakarékos laboratóriumi épülete, ahol a hulladékenergiát olyan mértékben használják fel, amit eddig soha nem sikerült elérni. A homlokzat klímapajzsaival kiegészülve az épületet úttörő az energiahatékony laboratóriumi épületek között.

Forrás: C.F. Møller Architects via v2com
Képek: Adam Mørk

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:     
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©