hír kiállítás építészettörténeti kiállítás kiállítás Magyar Történeti Múzeum Schola Graphidis

Akik Budapest mai építészeti szövetét meghatározták – kiállítás nyílt a Budapesti Történeti Múzeumban

Megtekinthető: 2018. március 13 – június 24.


Java | 2018.03.16
Ez a tárlat rávilágít az egykori Schola Graphidis iparrajziskola gyűjteményében őrzött eredeti rajzokon, dokumentumokon, gipszöntvényeken keresztül az akkori építész- és iparosképzésre. A főváros szerkezetét meghatározó urbanisztikai koncepció, a köz- és magánépületek stílusa, az építész- és iparosképzés európai mintára szerveződött.

Az oktatás a XIX. század végén, tehát éppen a köz- és magánépítkezések fellendülése idején, az 1886-ban alakult Schola Graphidisben koncentrálódott, amely a budai és pesti rajziskolák és más ipariskolák egyesítésével, részben az iparosoktatás egyik fellegváraként működött, de több építészeti szakosztály is tevékenykedett az intézményben. Az építészet irányítása az elsősorban urbanisztikai tevékenységéről ismert Palóczi Antal építész-rajztanár nevéhez köthető, aki több mint harminc éven keresztül, 1879 és 1900 között oktatott építészeti rajzot.

Sisa József, tudományos tanácsadó, kutatócsoport-vezető (MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Művészettörténeti Intézet) megnyitóbeszédében hangsúlyozta: „Budapest egy generáció alatt épült világvárossá, de több generáció kutatja azóta is. Amire igazán kíváncsiak vagyunk, hogy milyen mögöttes erők mozgatták ezt a hatalmas teljesítményt, milyen szellemi háttér, infrastruktúra állt mögötte. A historizmust az 1960-as, 1970-es évek óta kutatjuk, monográfiák sora jelenik meg. Ma már ott tart a feldolgozás, hogy II. és III. vonalbeli egykori építészekkel is tudunk foglalkozni. De az intézményes háttér, így az oktatás vizsgálata is nagyon fontos, ha egy város építészetét meg akarjuk ismerni” – fogalmazott a művészettörténész.

A kiállításon válogatás látható a Schola Graphidis Művészeti Gyűjtemény Régi Könyvgyűjteményének XIX. századi építészeti könyvei és műlapjai közül, amelyek az 1920-as években a Budapest Székesfővárosi Iparrajziskola Iparoktatási Szakkönyvtárának részét képezték. Ezeket egészítik ki a Gipszmásolat- és Szoborgyűjtemény eredeti építészeti gipszmodelljei, amelyeket az 1900-as éve elején öntöttek. Az egykor mintegy 1900 darabot számláló oktatási célú gipszgyűjteményéből mára mindössze 100 darab maradt fent, ezek egy része tekinthető meg a tárlaton.
A kiállítás a FUGA Budapesti Építészeti Központ 2015-ös, valamint a párizsi Magyar Intézet 2017-es, Ceux qui ont construit Budapest (Akik Budapestet építették) című tárlatának a Budapesti Történeti Múzeumba adaptált változata.

Kurátor: Katona Júlia; társkurátor: Nagy Barbara

Forrás: PestBuda.hu, Osgyán Edina

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások