tervek AS+GG felhőkarcoló Szaúd-Arábia

Az AS+GG tervezi a világ legmagasabb épületét


pestimonika | 2011.08.03
Az extra magas felhőkarcolók specialistája, az Adrian Smith + Gordon Gill építésziroda tervei alapján fog felépülni Jeddahban, Szaúd-Arábiában az 1,2 milliárd dollárba kerülő Kingdom Tower.

A cég eddig tagadta azokat a már hónapok óta terjedő híreszteléseket, amelyek szerint egy egy mérföld magas tornyon dolgoznának. Tegnap, augusztus 2-án reggel Alwaleed Bin Talal Bin Abdulaziz Alsaud herceg, Abdullah szaúd-arábiai király unokaöccse és a Kingdom Holding Company elnöke hivatalosan is bejelentette, hogy az AS+GG a projekt építész tervezője – ahogy azt a World Architecture News építészeti portál Sian Disson által írt cikkéből megtudtuk.
A torony teljesen kész állapotában túl fogja szárnyalni az 1000 méteres magasságot, legalább 173 méterrel magasabb lesz, mint a most a világ legmagasabb épülete címet viselő Burj Khalifa.
Az 530 ezer négyzetméter összes bruttó alapterületű szerkezettel Dzsiddának (Jeddah-nak), mint Mekka kapujának a fontosságát kívánják hangsúlyozni. Az épület formájához az inspirációt egy frissen kihajtott, kibomlani készülő pálmalevél adta. A sudár, finoman aszimmetrikus tömegformálás által a torony egy levélköteget formáz, amint az a földből kinő. Mindez egy új élet kirobbanását és a növekedést jelképezi – mondta el Adrian Smith.
A pálmalevelek egységet alkotva sarjadnak ki a földből, majd fent elágaznak egymástól – ez a technológiával fuzionált fejlődés analógiája. A kecses obeliszk Dzsidda (Jeddah) gazdasági és kulturális erejét , a lakosság kreativitását fejezi ki – tette hozzá Gordon Gill.
Az épület méretei mellett az érzékeny design is figyelemre méltó – ahogy ezt Talal Al Maiman a Kingdom Holding Company részéről hangsúlyozta. A felhőkarcoló magassága is fontos szempont, de az épület ikon jellege nemcsak ebből adódik, hanem a brilliánsan megformált tömegéből is.
Az épületben egy Four Seasons hotel működik majd, ezenkívül „A” kategóriás irodák , luxuslakások és a világ legmagasabban elhelyezkedő obszervatóriuma kap majd helyet. 59 darab, a legújabb technológiát alkalmazó lift szolgálja majd ki a felhőkarcolót.
Az AS+GG egy vezető interdiszciplináris tervező iroda, amely az Environmental Systems Design, Inc. (ESD) mérnökirodát és a Thornton Tomasetti statikus irodát is magában foglalja. A Kingdom City fejlesztője, a Jeddah Economic Company (JEC) az AS+GG tervét hosszú pályázati folyamat során választotta ki, amelyben a SOM, Pickard Chilton, Kohn Pedersen Fox, Pelli Clarke Pelli és a Foster + Partners is részt vett.

A bejelentésről szóló másik cikk

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások