Mapei mese építőipar

"Mesepedagógia" oldhatja meg a szakemberhiányt?


d.adel | 2018. március 29.
     
Az építő szakmákról készített mesekönyvet a Mapei Kft. A vállalat reméli, ha korán megismerik a gyerekek az iparág szépségeit, később jobban elismerik és többen választják hivatásul. Ez az első ilyen jellegű kiadvány Magyarországon – hangzott el a vállalat sajtótájékoztatóján kedden.

A Mapei Kft. 2017-ben felmérést készített általános iskolás 7. és 8. osztályosok körében, ami rámutatott, hogy a fiatalok alig ismerik az építő szakmák zömét, arról pedig még kevesebb fogalmuk van, hogy mit is takar egy mesterség. Hogyan választanának olyan hivatást a fiatalok, amit nem ismernek? Ez a felismerés adta a mesekönyv ötletét. A munkaerőhiány megoldásához elengedhetetlen megváltoztatni az építőiparról a társadalomban kialakult képet. Addig nem fogják a gyerekek ezt a hivatást választani, amíg él az előítélet, hogy az megy az építőiparba, aki másnak nem jó. „Ez a sztereotípia már régen nem igaz. Ma az építőipari szakmunkák kiváló szakmai tudással rendelkező, képzett szakembereket feltételez, európai viszonylatban is egyre inkább versenyképes jövedelmi viszonyok mellett. A mesekönyv célja, hogy megismertesse az építő szakmák szép oldalát az óvodás és kisiskolás korú gyerekekkel. Bízunk benne, hogy ez hosszú távon segít kedvező irányba megváltoztatni az emberek előítéleteit” – mondta Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

Egy tesztprogram keretében 2017 decemberében ajándékként átadásra került száz mesekönyv egy óvoda és egy általános iskola első évfolyamos tanulóinak. A gyerekek érdeklődve hallgatták a főhős kisfiú kalandjait, miközben észrevétlenül ismertek meg az építő szakmákat.

A program tapasztalatai nagyon kedvezők voltak, ezért a Mapei Kft. 2018-ban további iskoláknak és óvodáknak ajándékoz a mesekönyvből. Emellett a vállalat partnerei csatlakoztak a kezdeményezéshez és országszerte népszerűsíteni fogják a mesekönyvet. A tervek szerint még idén elkészül a mesekönyv második része online változatban, melyben újabb szakmák kerülnek bemutatásra. A mesekönyv kapcsolódik a vállalat egy évvel korábban indult programjához, melynek keretében általános iskolákban, pályaválasztás előtt álló fiatalok számára népszerűsítette az építő szakmákat a Mapei Kft. Ennek keretében 2017. október és november folyamán három általános iskolában (Budaörsön, Sóskúton, Solymáron) közel 300 továbbtanulás előtt álló diák számára tartott előadást, melyben bemutatták az építő szakmák szépségeit és perspektíváit.

(x)

 

(Szakmánkban régóta közbeszéd tárgya, hogy korábban kellene a fiatalokkal megismertetni az építészetet. Az általános- és középiskolai tananyagban a rajzóra keretén belül oktatott művészettörténeten kívül – amelyet különböző iskolák különböző mértékben vesznek komolyan vagy komolytalanul – szinte egyáltalán nem jelenik meg az épített környezeti nevelés. Így bármely program, kiadvány, könyv, megmozdulás üdvös és támogatandó, amely ezzel foglalkozik. A témát érintve feltétlen megemlítendő a kultúrAktív közhasznú civil szervezet munkája.
– a szerk.)

A szerző legújabb cikkei:
Budapest 100 – az idei részletes program már elérhető
Javaslattételi felhívás Csonka Pál-érem elnyerésére – május 25-ig
„Minden építés alapja” – pályázat építészek és egyetemi hallgatók részére
Megújuló magyar műemlékek a Kárpát-medencében – konferencia április 12-13-án
Bachman Gábor építész tervezőművész kapta idén Ferencváros József Attila-díját
Letették a Szegedi Ifjúsági Centrum alapkövét
Elkészült a Nyíregyházi Állatpark látogatócentruma
Helyi aktív építészet – kiállításmegnyitó a MODEM-ben Debrecenben, március 29-én
Hogyan működik majd az IKVA portál?
Látványos dizájnnal jelenik meg Magyarország a Lipcsei Könyvvásáron
Élőmunka helyett előregyártott falak és födémek
Holnap kezdődik 10. Budapesti Építészeti Filmnapok


Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:     


Hírlevél feliratkozás


Konferencianaptár

Építési megoldások

Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik