Java | 2018.04.07
A különleges kilátótorony a Capo Grande Torony nevet viseli. Az építményt találóan a „béke tornyának” nevezik, utalva azokra az ádáz küzdelmekre az olaszok, délszlávok között, amelyek a világháborúk idején zajlottak. Az etnikai tolerancia ma már kisimította ezeket az ellentéteket.

A 111 méter magas kilátótorony tervezői Massimiliano és Doriana Fuksas, valamint a szlovén Sandi Pirš, akik győztes terveikben látványosan és találóan a tenger felé kissé ferde, de különleges szerkezettel hívják fel a figyelmet. A Koper városában megépülő Capo Grande Tower a régió partvonalát és a felette elterülő hegyeket kapcsolja össze. A tervek szerint a struktúra kettős ellipszis formája az olasz és szlovén kultúrát képviselik, amelyek Koperben és a tengerpart mentén mind a mai napig meghatározzák az itt lakók életét. A dalmát tengerpart évszázadokig velencei fennhatóság alatt állt, és az olaszok csodálatos városokat hoztak létre a tengerparton, gondoljunk csak olyan gyönyörű városokra, mint a horvát Porec vagy Rovinj.

Az összekapcsolódó megvilágított spirál vékony fénysugarakat bocsát ki a tenger felett, míg az alsó és felső szintek összekapcsolása a gyakorlati funkció mellett a torony új turisztikai látványosságaként is szolgál. A szárazföldi találkozópontot, amely egyben a kilátó bejárata is, egy 100 méteres üvegezett híd köti majd össze a toronnyal. A bárokkal, étteremmel ellátott szárazföldi épület nemzetközi találkozópontként funkcionál majd, ahol a lakosok és a turisták baráti beszélgetésekkel kerülhetnek közelebb egymáshoz a béke jegyében. A sokszínű szabadidős tevékenységek gondoskodnak a különböző generációk szórakoztatásáról, ilyenek a hegymászó falak, a bungee-jumping, a különböző nagyságú csúszdák, valamint a játszóterek.

Forrás: miferfiak.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások