Rajki Diána | 2018.04.09
Néhány hónapja vehették birtokukba a lovasok, az oktatók, terápiás szakemberek és fejlesztésre váró gyerekek a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat megújult fóti Lovasterápiás Központját.

A rekord három hét alatt elkészült lovardafedés más rekordot is megdöntött: a 43 méter szabad fesztávolságú, belső alátámasztás nélküli, 72 méter hosszú, és 6,2 m magas csarnok Közép-Európa legnagyobb fesztávú, teljes egészében hidegen hengerelt, horganyzott acél profilokból készült, trapézlemez burkolatú Frisomat csarnoka.

Lovas nemzet vagyunk, lovas sikereinkkel kapcsolatos hírünk azonban nem csak régi korokban szárnyalt határokon túl, hanem ma is. A különböző lovas sportokban elért jeles eredmények mellet egyre gyakoribb, hogy ezek a nemes állatok terápiás feladatokat is ellátnak – pl. gyerekek gyógyításában vesznek részt. Fontos funkciója ez a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat most megújult fóti Lovasterápiás Központjának, ahol rekord gyorsasággal készült el az egyik nyitott lovaspálya lefedése.

Gyógyítás és rehabilitáció esetén még nagyobb jelentőségűek a körülmények, a jól gondozott talaj vagy a fedett lovarda. 2003 óta működik Fóton 22 hektáron a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Lovasterápiás Központja, ahol a gyógyító lovasterápiás foglalkozások csak egyik ága a központ hasznosításának. Itt zajlik ugyanis a lovasterápiás szakemberek képzése és a kialakított játszótér, valamint az informatikai oktatóterem is a gyermekek speciális igényeit szolgálják. A fóti központ híre szakmai berkekben országhatáron túl is jól ismert, a területen Nemzetközi Díjlovasversenyeket és gyermekeknek Lovasterápiás Versenyeket is rendeznek. Így merült fel az igény az egyik nagyobb homokos pálya fedésére, amellyel az időjárás a foglalkozásokra, versenyekre gyakorolt hatásait kívánták minimalizálni.

„Nyugati precizitás” a kivitelezésben
Takács Dávidot, a fővállalkozó Rebeton Kft. képviselőjét kérdezve, a magyar fülnek szokatlan választ kaptunk: a hibátlan együttműködéstől a gördülékenységen keresztül a korrekt kivitelezésig több pozitív jelzőt mondott, mint ami egy mondatba beleférhet, pedig ez volt az első közös munkájuk. Kiemelte, hogy a Frisomat szakemberei éjjel-nappal időjárástól függetlenül dolgoztak és „nyugati” precizitással készültek el az ígért munkával és határidőre – sőt még annál is többel. Volt az építkezésnek több olyan sarkalatos pontja, ahol a Frisomat szakemberei minden feladatnál a fővállalkozó elvárásai felett teljesítettek. Az első ilyen nagyobb próbatételt maga a terület adta, hiszen a csarnokot egy speciálisan kiépített homokos pálya fölé kellett építeni, amely alatt nem túl mélyen, a pálya vízelvezetését szolgáló csövezés fut. Így az egyik kihívást a 40 tonnás darunak a területen való mozgatása jelentette. Ezt végül úgy oldották meg a Frisomat szakemberei, hogy előregyártott beton panelekből ideiglenes utat építettek a daru alá, melyen a súly egyenletesen oszlott el. Nem kis teljesítmény volt a 4 nap alatt összecsavarozott és felállított 19 fő keretállás, amely 15 szerelő összehangolt munkáját igényelte. Végül a munka átadása előtt érte a fővállalkozót a legkellemesebb meglepetés: a Frisomat szerelői, gondos gazdaként és a lovak egészségének védelmében, a lehullott csavarokat és egyéb fém hulladékot az utolsó darabig eltávolították a homokból, majd átgereblyézve és rendbe rakva adták át a területet.

A Frisomat négy évtizede gyárt acélcsarnokokat, míg Magyarországon 26 éves tapasztalattal készülnek a megrendelő igényeire szabott, bármilyen felhasználási cél esetén gazdaságos, horganyzott, hidegen hengerelt acél profilokból készülő könnyűszerkezetes épületeket. A kínálatban a Go széria az egyszerű vonalvezetésű épületek gyors és költséghatékony csarnokmegoldása, amelyhez a megrendelők kifejezetten rövid gyártási és szállítási határidővel juthatnak hozzá. Amíg ezek a csarnokok verhetetlen áron kínálnak magas minőséget, addig a Pro széria elemei pontosan az egyediségükkel állnak rendelkezésre, és az ügyfél igényeihez maximálisan alkalmazkodó műszaki megoldások vonalát képviselik.
Itthon is már több, mint ezer referencia épület mutatja, hogy az ipartól a mezőgazdaságig minden felhasználási területre alkalmasak a cég csarnokmegoldásai, amelyet a tervezés során rugalmas mérnöki szolgáltatás kísér.

További információ: Frisomat Kft.
www.frisomat.hu

(x)

 
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások